Insomnia la șoferi

O nevoie de bază pentru siguranța în trafic a tuturor, cât și pentru sănătatea mentală și fizică, este odihna, printr-un somn bun, odihnitor. Pentru ca atenția și concentrarea să fie optime la volan pentru un timp îndelungat, este necesar ca și odihna să fie calitativă, iar acest aspect l-am observat cu toții, la un moment dat, în rolul de șofer.

Nu se oferă, încă, destul sprijin, ghidaj, informații, articole, cer cetări, cu toate că obosea la la volan se află printre motivele prin cipale legate de producerea acci – den te lor. Lipsa somnului duce la diferite afecțiuni pe termen lung, precum hipertensiune, boli cardiovasculare sau alte boli ale sistemului nervos. Dar, până se ajunge la aceste boli cronice, un șofer de camion care nu doarme suficient poate fi afectat prin vedere neclară sau, chiar, halucinații, concentrare redusă, încetinirea reacțiilor și creșterea nervozității.

Pentru un șofer de camion sau de dubă, este dificil să doarmă bine și ne întrerupt, să adoarmă în funcție de programul de condus, să adoarmă cu gândul că trebuie să fie vigilent dacă nu se află într-o parcare sigură, să audă de câte ori un coleg de lângă el, în parcare, pornește la drum și lista poate continua. De aceea, e necesar ca fiecare șofer să acorde importanță somnului și să se întrebe ce poate să facă el, prin ceea ce ține strict de el. Iată câteva sfaturi.

Cabina

Spațiul trebuie să fie foarte bine ae risit, organizat și curat, pentru a vă putea odihni cât mai bine. Acordați-i importanță, mai ales dacă fumați.

Mâncarea

Consumați multe fructe, multe legu me. Mai puțină carne și mai puține grăsimi, mai ales înainte cu două ore de a adormi, pentru că, astfel, toată energia corpului se activează pentru digestie și somnul nu va fi unul odihnitor. Există o întreagă parte de cercetare despre mâncare și felul în care ne simțim, despre mâncare și starea de sănătate, despre mâncare și odihnă, așa că vă invit să vă documentați, pentru a privi și altfel alimentația.

Efectul simulant al nicotinei, conduce, de asemenea, la insomnie și este de preferat să fumați ultima țigară cu cel puțin două ore înainte de a vrea să dormiți.

Înainte de a adormi, trebuie să vă liniștiți și să vă „pregătiți mintea” pentru somn, adică, în loc să beți o bere sau mai multe, e de preferat să beți un ceai. Nu vă opriți din citit aici, încercați să înțelegeți și de ce. Pe moment, alcoolul vă poate ajuta să adormiți, dar, după ce ați ațipit, somnul vă va fi agitat și veți fi mai obosiți a doua zi. Această obosea lă este rezultatul faptului că alcoolul v-a privat de o bună parte din somnul profund pe care îl aveți, de obicei. Somnul profund, sau deep sleep, este acea etapă a somnului care are loc în timpul fazei REM (Rapid Eye Movement). Fără această etapă a somnului, corpul și creierul nu se vor regenera. Dacă nu avem parte și de faza de somn profund din tim pul etapei REM, concentrarea, memoria și capacitatea noastră de a învăța lucruri noi vor avea de suferit, la fel și capacitatea de a procesa sentimen te și emoții.

Atunci când adormim după ce am consumat alcool, în sângele nostru există alcool. De aceea, când ne trezim, e posibil să simțim dureri musculare sau dureri în zona cefei. Explicația este că alcoolul a anesteziat într-atât mușchii și creierul, încât corpul a „uitat” să se mai miște noaptea.

În mod normal, ne schimbăm poziția de somn de câteva ori pe noapte, în timp ce dormim, iar, astfel, avem o poziție confortabilă pe parcursul nopții și ne trezim fără dureri musculare.

Starea psihică

Pentru a avea un somn calitativ, este necesară o bună organizare a tot ceea ce ține de acest stil de viață, pen tru că organizarea aduce cu ea și liniște, deoarece știi că ai timp pentru toate sau știi să prioritizezi lucrurile. Organizarea programului, a pauzelor și a activităților din timpul pauzelor.

Gândirea pozitivă, comunicarea pozitivă cu familia, cu colegii, oferă o stare psihică bună. E bine să știi că poți beneficia, ca șofer, și de suport psihologic online, pentru a învăța să gestionezi anumite stări, situații sau, chiar, somnul, prin tehnici de relaxare sau meditație care te ajută să adormi mai ușor. Un somn odihnitor este mult mai energizant decât orice altă substanță.

Andreea GHEORGHE

psiholog specializat în psihologia transporturilor

gheorghe.andreeaioana@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.