Inspecţia Judiciară a CSM verifică dacă procurorul Drilea a respectat procedurile ataşând convorbiri care nu au legătură cu dosarul “Motorina”

Inspecţia Judiciară a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat din oficiu, sâmbătă, “cu privire la apariţia în mass-media a unor transcrieri provenite din presupuse interceptări ale unor convorbiri telefonice efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar”, se arată într-un comunicat al CSM. Este vorba despre stenograma discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi Sorin Blejnar, care însă nu are nicio legătură cu dosarul “Motorina”, ci cu recuperarea datoriilor Rompetrol. De regulă, convorbirile fără legătură cu cauza sunt distruse de anchetatori după finalizarea dosarului, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz.

Încă din 6 septembrie, Inspecţia judiciară a CSM a fost sesizată în acest caz, de către şeful DIICOT, Codruţ Olaru, pentru faptul că procurorul Marian Drilea – detaşat la Institutul Naţional al Magistraturii, începând cu 1 septembrie – a dat publicităţii rechizitoriul lui Sorin Blejnar înainte ca dosarul să ajungă la instanţa de judecată (moment în care acesta devine public-n.red.).

Surse judiciare susţin că procurorului Marian Drilea, de la Serviciul DIICOT Braşov, i se propusese funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), de către fostul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, înainte de a fi înlocuit, în 25 august, cu Mona Pivniceru.

În 2010, Marian Drilea a fost reclamat la CSM de Sorin Blejnar, care îl acuza de hărţuire, însă Inspecţia Judiciară a apreciat că nu sunt întemeiate acuzaţiile fostului şef al ANAF, astfel că sesizarea a fost clasată.

În cadrul anchetei, procurorul Drilea a obţinut legal autorizaţie de interceptare a lui Blejnar, astfel că toate persoanele care au interferat cu acesta în perioada ascultării telefoanelor apar în transcrierea convorbirilor. Astfel, au apărut discuţii între Sorin Blejnar cu preşedintele Traian Băsescu, cu procurorul Alina Bica (fost secretar de stat), cu fostul ministru al Turismului Elena Udrea etc.

De regulă, convorbirile care nu au legătură cu cauza sunt distruse de anchetatori, după finalizarea dosarului, afirmă surse judiciare.

Rechizitoriul privindu-l pe Sorin Blejnar a fost finalizat în 31 august, iar procurorul Drilea l-a trimis şefului său ierarhic superior, pentru confirmarea legalităţii documentului, potrivit procedurii penale.

Rechizitoriu în presă, înainte de confirmarea legalităţii lui

Până să-l confirme însă şeful său, Cătălin Borcoman, rechizitoriul a ajuns la presă, fiind publicate pasaje din rechizitoriu.

În aceste condiţii, DIICOT a dat următorul comunicat în 6 septembrie: “Dosarul penal nr. 134/D/P/2010 nu a fost înaintat, până la această dată, instanţei de judecată competente, la acest moment în cauză fiind derulată procedura prev. de art. 264 alin. 3 Cpp. În acest context, orice apariţie în spaţiul public a unor pretinse acte de urmărire penală efectuate în această cauză nu este confirmată şi asumată de către instituţia noastră. Pe cale de consecinţă, promovarea materialelor de presă pe acest subiect se realizează pe responsabilitatea exclusivă a autorilor acestora”.

Totodată, conducerea DIICOT a sesizat Inspecţia Judiciară – Direcţia de Inspecţie pentru procurori.

Drilea, detaşat încă din 10 iulie la Institutul Naţional al Magistraturii

Între timp, procurorul Marian Marga Drilea, care a fost detaşat la Institutul Naţional al Magistraturii, printr-o decizie a CSM din data de 10 iulie, şi-a început activitatea în noua instituţie, începând cu 1 septembrie, la departamentul de formare iniţială la disciplinele Drept penal şi Drept procesual penal. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.