UPDATE! Inspecţia Judiciară: Afirmaţiile lui Bercea despre şefii DNA şi ÎCCJ au afectat independenţa Justiţiei

Inspecţia Judiciară a CSM a stabilit, astăzi, că declaraţiile lui Bercea Mondial în faţa jurnaliştilor, referitoare la faptul că le-ar fi dat „două milioane de euro” procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi şefului Instanţei Supreme, Livia Stanciu, pentru a-l scăpa de puşcărie, au afectat independenţa Justiţiei.

UPDATE 9 iulie: CSM a admis raportul Inspecţiei Judiciare, dar singura măsură ce poate fi luată potrivit legislaţiei în vigoare este emiterea către CNA a unui comunicat de presă pe care toate televiziunile trebuie să îl difuzeze.

“Un simplu comunicat de presă în care CSM apără independenţa Justiţiei şi reputaţia profesională sau imaginea unui procuror sau judecător nu este suficient. Cred că trebuie modificată legea şi prevăzută o sancţiune administrativă”, a declarat Livia Stanciu, preşedintele Instanţei Supreme.

Totodată, CSM a dispus verificarea procurorilor care au dat NUP şi SUP celor peste 120 de dosare penale ale lui Bercea Mondial.

Raportul Inspecţiei Judiciare va fi dezbătut de plenul CSM în şedinţa de mâine.

CSM a sesizat în data de 20 iunie Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile din 19 iunie ale lui Bercea Mondial, strigate jurnaliştilor din duba Poliţiei care l-a adus de la penitenciar la audiere la DNA, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării.

După ce şi-a făcut „numărul” în faţa jurnaliştilor, ajutat din plin de poliţiştii care au oprit de două ori duba astfel încât Bercea să spună tot ce avea de spus, interlopul a stat mut în faţa procurorilor, fără a relua acuzaţiile.

Imaginile filmate au fost difuzate însă de toate televiziunile de ştiri, iar DNA a solicitat Inspecţiei judiciare a CSM “demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice procurorului şef, Lausa Codruţa Kovesi”.

“Afirmaţiile de o gravitate extremă au fost făcute doar cu scopul exclusiv de a ştirbi autoritatea personală şi profesională a procurorului-şef al DNA şi a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acreditarea ideii că „interlopul Bercea Mondial ar fi oferit bani procurorului-şef al DNA pentru a fi eliberat, şi afirmaţiile că procurorul-şef al DNA este în incompatibilitate în calitatea sa de conducător al procurorilor care investighează dosarul de trafic de influenţă” sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA”, a precizat DNA.

Ulterior, pe 25 iunie, Laura Codruţa Kovesi a anunţat că a dat în judecată Antena 3 şi pe realizatorii şi invitaţii emisiunilor în care s-au spus afirmaţii mincinoase despre ea.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.