Instruirea personalului prin utilizarea echipamentelor (II)

Activând în domeniul SSM / SU / MEDIU / ISCIR din 1999, unde angajatorii, din păcate, în marea lor majoritate, nu sunt interesați decât de partea formală, am promovat partea practică în scopul consolidării cunoștințelor, formarea unui grup unitar care poate asigura un răspuns în timp real, cu efecte minime asupra activității societății unde lucrează, asupra comunității sau a mediului.

Cu toții am auzit expresia: „teoria ca teoria, practica te omoară”… Realitatea, indiferent dacă suntem angajatori sau simpli angajați, ne poate conduce, foarte ușor, chiar într-un mod stupid, la un dosar penal, amenzi din partea autorităților, pierderea despăgubirilor de la asigurător, procese civile etc.

Plecând de la situația economică a țării, lipsa de interes și lipsa bugetelor pentru astfel de instruiri, în ultimii 10 ani nu au fost făcuți pași care să încurajeze aceste tipuri de instruiri / exerciții.

Simulări cât mai complexe

Revenind la exercițiile practice care să asigure un răspuns optim în cazul unei situații reale, am spus în episodul anterior că acestea trebuie sa implice cât mai multe simțuri:

  • văz – flăcări deschise, închise, fum, manechine de salvare și prim ajutor, etichete substanțe periculoase etc.;
  • miros – fum general, substanțe chimice;
  • auz – sunete specifice scenariului realizat: explozie, foc, eliberare gaz, persoane în pericol (copil, bărbat, femeie);
  • tactil – utilizare echipamente de stingere, utilizare echipamente de protecție etc.

Este posibil să atingem acest deziderat?

Din experiența personală, vă pot spune că, în trecerea de la teorie la practică, de la practică la o simulare cât mai complexă și până la o intervenție reală, același lucrător / echipă de intervenție se comportă total diferit. Secretul unei intervenții optime constă în practică și în simularea posibilelor scenarii de apariție a unei situații de urgență: accidente de muncă, avarie la o instalație sau un echipament, poluare accidentală, incendiu etc.

În încheiere, nu pot decât să sper ca toate aceste rânduri vor avea un ecou în conștiința cititorilor și că vor aduce o schimbare, cât de mică.

Întrebări frecvente – FAQ

Rezultatul instruirii poate fi garantat? În ce mod?

Instruirea asigură partea teoretică și practică, lucrătorii pot repeta exercițiul până la atingerea obiectivului. De exemplu, un stingător P6 are un timp de descărcare de 9-12 secunde. Exercițiul se repetă până când lucrătorul se încadrează în acest timp.

Ce înseamnă ca timp scoaterea din program? Personalul trebuie să se deplaseze?

Din experiență, timpul alocat unei serii de 15 de persoane este de 2 ore. Acesta poate să difere în funcție de complexitatea instruirii.

Costurile instruirii sunt accesibile?

Costurile pot să difere în funcție de complexitatea instruirii, de echipamentele necesare (aparate de respirat, simulator cu flacără deschisă, generator de fum, manechin etc.), dacă se solicită, spre exemplu, diplome recunoscute de Crucea Roșie pentru acordarea primului ajutor. De asemenea, costurile depind și de distanța pana la locație. O instruire de bază pentru utilizarea stingătoarelor, ca valoare orientativă, costă 15 EUR + TVA.

Toată activitatea desfășurată, instalațiile, substanțele folosite pot afecta sănătatea lucrătorilor sau mediul?

Toate echipamentele și substanțele folosite sunt sigure și prietenoase cu mediul.

Nu putem să comparam utilizarea unui stingător cu pulbere, care poate contamina o suprafață mare, fie și numai curtea, cu utilizarea unui stingător cu laser, apă sub presiune sau spumă de antrenament. Generatoarele de fum, de asemenea, lucrează cu produse pe bază de apă, în acest fel pot fi folosite și la interior, fără a contamina / afecta elementele de construcție, mobilier sau echipamente de muncă.

De asemenea, utilizarea echipamentelor cu laser asigură instruirea într-un spațiu închis: centru de comandă, sală de operații, cameră server, bucătării, cameră hotel etc.

Daniel ALEXA

alexa.daniel@safety-health.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.