Ioan Rus, audiat la Parchet in dosarul listelor electorale: „Am fost in concediu, nu am dat niciun fel de dispozitii”

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a fost audiat la Parchetului General, luni dimineata, in dosarul listelor electorale pentru referendum, el sosind la ora 10.00 si declarand jurnalistilor exact contrariul celor spuse in din zua demisiei: “Nimeni nu a facut nicio presiune asupra mea si imi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergura, fete mari in Romania, ca nu m-au presat in niciun fel, desi amandoi m-au criticat public, Crin Antonescu spunand ca sunt “mincinos” iar Traian Basescu explicandu-mi, din usa garajului, cum e cu puscaria, cu organizatorii”. Despre adresele contradictorii transmise de Ministerul de Interne Curtii Constitutionale, Rus a spus ca a fost in concediu si ca nu a dat niciun fel de dispozitie in acest sens. Fostulministru de Interne a fost chemat la Parchet pentru audiere in calitate de martor, a stat 2 ore si a spus la final: „Nu cred ca este cetatean care, invitat la Parchet, sa se simta bine. Mult mai bine te simti daca te invite cineva la masa, la cina, sau in vizita, decat la Parchet”.

“Eu am votat la referendum DA, in consecinta mi-am dorit sa plece Traian Basescu pentru ca il consider vinovat de multe din esecurile noastre din ultimii ani”, a spus Ioan Rus inainte de audieri.

El a adaugat ca si-a dorit, “ca membru al Guvernului unei tari membre NATO si UE, (demiterea lui Basescu, n. red.) sa se produca exclusiv in cadrul constitutional si legal existent astazi in Romania”.

Intrebat in legatura cu acuzatiile ca ar fi stiut ca este inregistrat, Ioan Rus le-a calificat drept “o penibilitate” intreband “cat poti fi de prost sa crezi asa ceva?”.

„Cred ca eram pe o strada cu sens unic care ducea la Parchet

“Nu am dat niciun fel de dispozitii legate de adrese, de continutul lor etc..  In perioada de dupa cea de a doua sedinta de guvern de marti, pana la urmatoarea sedinta de guvern, prin jocul programarii, eu am fost in concediu legal de odihna”, le-a mai spus Ioan Rus  jurnalistilor la intrarea in sediul Parchetului General.

Fostul ministru de Interne a mai declarat ca s-ar fi ajuns la o ancheta a Parchetului indiferent de adresele care ar fi fost trimise de institutia pe care o conducea.

„Ce imi trece prin minte e ca, daca colegii mei ar fi trimis o adresa ca sunt 18.318.000 de persoane (cu drept de vot, n. red.), s-ar fi gasit cineva sa spuna ca mai sunt 100 de morti si 300 de raniti si am fi dezinformat Curtea. Daca au pus virgula si au mai complatat anumite date, anumite temeri de ale noastre ca lista nu ar fi suta la suta, am fi ajuns la Parchet pentru treaba asta. Cred ca eram pe o strada cu sens unic care ducea la Parchet”, a precizat Ioan Rus.

Scut USL pentru imunitatea lui Dobre

Amintim ca in acest dosar sunt pusi sub acuzare chestorul-sef Constantin Manoloiu, seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, Ioan Cabulea, secretar de stat in MAI, iar pentru fostul ministru al Administratiei, Victor-Paul Dobre, care este si deputat, Parchetul a cerut Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi penale.

Vom vedea daca deputatii vor face scut in jurul lui Dobre si vor apela la chichite procedurale pentru a amana cat pot de mult ridicarea imunitatii parlamentare. Asa au procedat si in cazul lui Laszlo Borbely (UDMR), inca inainte de Pasti, astfel ca au trecut deja 4 luni fara vreun rezultat.

Deja USL a anuntat, prin vocea europarlamentarului Ramona Manescu, ca solicitarea Parchetului nu va fi luata in considerare. Manescu a cerut CSM sa se autosesizeze in acest sens, invocand presiuni politice asupra lui Dobre.

Saptamana trecuta, la Parchet au mai fost audiati in acelasi dosar presedintele INS, Vergil Voineagu, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, si adjunctul sefului de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, Daniel Gheorghe.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.