UPDATE 3! Iohannis află la două zile după alegeri dacă e incompatibil

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit pentru data de 18 noiembrie, la două zile după alegerile prezidenţiale, termenul de judecare a recursului ANI împotriva deciziei Curţii de Apel Alba Iulia de respingere a raportului de incompatibilitate emis pentru Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale. În acest fel, suspiciunea de incompatibilitate va plana asupra lui Iohannis iar cei mai pesimişti susţinători ai săi vor fi descurajaţi să iasă la vot.

UPDATE 26 octombrie: ÎCCJ a decis să menţină termenul din 18 noiembrie pentru dosarul lui Iohannis. CCR se va pronunţa însă pe speţă în 4 noiembrie, în cazul altor incompatibilităţi de acest fel în care se află mai mulţi primari.

UPDATE 23 octombrie: ÎCCJ a aceptat să devanseze termenul, astfel că recursul se va judeca peste 4 zile, în 27 octombrie.

UPDATE: ANI cere ÎCCJ devansarea termenului de judecată astfel încât sentinţa să fie pronunţată înainte de desfăşurarea alegerilor (2 noiembrie).

Procesul ANI vs Iohannis durează de 1 an şi 6 luni, iar în 25 septembrie 2013 primarul Sibiului, acuzat că este şi membru AGA la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA, a ieşit învingător.

ANI a contestat la instanţa supremă, care însă nu s-a grăbit timp de aproape 1 an să dea un verdict. Abia după ce şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georegescu, a solicitat clarificarea situaţiei înaintea alegerilor prezidenţiale, ÎCCJ a dat termen 25 septembrie a.c., la fix 1 an de la sentinţa instanţei inferioare.

La termen s-a dat însă o amânare până în 30 septembrie, apoi s-a acordat o perioadă de 10 zile pentru ca fiecare dintre părţi să depună un punct de vedere. De atunci au mai trecut 11 zile până când ÎCCJ să decidă, în final, tranşarea problemei abia după al doilea tur de scrutin, ce va avea loc în 16 noiembrie.

Unii ar putea crede că, în acest fel, instanţa supremă “nu vrea să se bage” în politică; dar demonstrează exact contrariul prin faptul că lasă nelămurită această problemă.

Dacă Iohannis nu ar avea probleme de incompatibilitate, ÎCCJ nu ar fi avut motive să admită contestaţia ANI şi ar fi menţinut decizia Curţii de Apel Alba Iulia.

Conform dispozițiilor Art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, “funcția de primar și viceprimar este incompatibilă cu funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

De ce pasează însă după alegeri soluţionarea acestei probleme rămâne o enigmă.

Cu cele mai mari şanse la scrutin, Victor Ponta este acum ca şi Preşedinte al României. 

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.