UPDATE 4! Iohannis cu vorba, DNA cu fapta: senatorul PNL Chiuariu, pus sub control judiciar pentru SPĂLARE DE BANI

Scăpat anul trecut de închisoare, cu o condamnare cu suspendare de 3 ani şi 6 luni în dosarul Poşta Română, senatorul PNL Tudor Chiuariu (fost ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu) a crezut că l-a apucat pe Dumnezeu de picior: nici preşedintele nou ales, Klaus Iohannis (fost lider PNL) nu l-a deranjat – aşa cum a promis imediat după alegeri – din calitatea de membru al PNL, dar nici din cea de parlamentar.

Membru în Comisia juridică a Senatului (până la condamnare fiind chiar preşedintele ei), Chiuariu a respins laolaltă cu colegii săi cererile DNA de urmărire penală a foştilor miniştri Daniel Chiţoiu (în Guvernul Ponta), Varujan Vosganian şi Victor Paul Dobre – toţi de la PNL – şi a lui Laszlo Borbely, de la UDMR („Parlamentul este suveran”, invoca el), şi a tărăgănat începerea cercetării penale a senatoarei PSD Ecaterina Andronescu şi a deputatului PSD Şerban Mihăilescu, în dosarul Microsoft. 

UPDATE 4: Chiuariu s-a autosuspendat din PNL dar rămâne în grupul parlamentar al acestui partid. El nu a demisionat din Senatul României, chiar dacă este condamnat la închisoare, continuând să facă legi. 

UPDATE 3: Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat în această seară, la Realitatea TV, că aşteaptă ca Tudor Chiuariu să-şi dea demisia, apreciind că nu se pune problema excluderii acestuia din PNL.

”Cred că orice om care a fost membru de ceva vreme în PNL şi ţine la partid va înţelege rigorile de imagine, de integritate, pe care le impune acesta şi sunt absolut convinsă că decizia domniei sale va fi în corcondanţă cu lucrul ăsta”, a spus Gorghiu, menţionând că a avut o discuţie cu senatorul PNL.

Ea a fost întrebată dacă se va ajunge la excluderea lui Chiuariu dacă acesta nu se va lua decizia la care a făcut vorbire.

”Nu aş vrea să spun ce se va întâmpla în sânul partidului, dar, repet, eu cred că aceste criterii şi vorbesc cu predilecţie de imaginea PNL şi de nevoia de a respecta nişte criterii de integritate vor fi înţelese de Tudor Chiuariu şi de absolut orice alt coleg, şi nu se va pune problema unor propuneri de excluderi în Biroul Permanent Naţional, de la Iaşi. Dar, vom discuta la Iaşi şi vom vedea dacă se întâmplă ceva până atunci sau nu, eu am ferma convingere că se va întâmpla şi ca urmare a acestei discuţii pe care am avut-o cu domnul senator. O să vedeţi zilele următoare dacă se întâmplă ceva sau nu”, a mai spus Gorghiu.

UPDATE 2: Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat astăzi că a fost informat de liderul liberal Alina Gorghiu despre cererea acesteia ca senatorul Tudor Chiuariu să se suspende temporar din partid, dar liberalii urmează să vadă ”ce spune domnul senator şi ce discuţii mai apar”.

Prima şedinţă din 2015 a Biroului Politic Naţional al partidului va avea loc în 23 ianuarie, la Iaşi, unde sunt aşteptaţi liderii formaţiuni pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Unirii.

Asigurări de Preşedinte şi de Prim-Ministru

Atât Klaus Iohannis, cât şi Victor Ponta au dat asigurări, imediat după alegerile prezidenţiale, că partidele lor vor aviza toate cererile DNA privind parlamentarii penali.

Din 17, respectiv 18 noiembrie, au trecut aproape două luni iar foştii miniştri enumeraţi mai sus nu pot fi cercetaţi penal pentru faptele de corupţie pentru care procurorii deţin probe.

Iohannis se poate scuza acum că, potrivit noii funcţii, nu mai este membru de partid. A ratat însă şansa să se ţină de cuvânt, cerând până în 21 decembrie, când a fost învestit Preşedinte al României, excluderea lui Chiuariu din PNL, după ce fostul lider, Crin Antonescu, nu a făcut acest lucru imediat după condamnarea senatorului, în 24 ianuarie 2014.

CSM a cerut, la rândul său, reluarea votului în Parlament pentru ridicarea imunităţii celor patru foşti miniştri, ce deţin în continuare funcţia de senator sau deputat, cu toate veniturile şi privilegiile conferite de lege. Fără niciun rezultat, deocamdată.

Grup infracţional organizat

Iată însă că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) rezolvă şi această situaţie, dovedind că, cel puţin în cazul lui Chiuariu, a avut dreptate să ceară închisoare pentru el, deoarece acum recidivează în comiterea altor fapte de corupţie, într-unul dintre multele dosare în care parlamentarii s-au constituit în grupuri infracţionale organizate.

Concret, DNA anunţă că îl cercetează sub control judiciar pe Chiuariu, în dosarul retrocedărilor de 43.000 de hectare de păduri, cu un prejudiciu de 304 milioane de euro, în care sunt arestaţi preventiv fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc (din 29 octombrie 2014), deputatul PSD Ioan Adam (20 noiembrie 2014) şi omul de afaceri Paltin Sturdza.

Fiul lui Hrebenciuc, Andrei, arestat preventiv înaintea tatălui său – în 24 octombrie, împreună cu Paltin Sturdza -, a fost plasat în arest la domiciliu în 22 decembrie 2014. S-ar putea ca tocmai informaţiile divulgate de Andrei să fi dus la extinderea cercetărilor asupra lui Chiuariu şi luarea de către procurori a măsurii preventive de control judiciar a acestuia.

În acest dosar este urmărit penal şi socrul premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu.

Chiuariu a fost pus acum sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce a convenit să primească 2,5 milioane euro pentru a interveni în retrocedarea celor 43.000 de hectare de teren lui Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică.

UPDATE 1: Tudor Chiuariu și-a asumat în 2012 un rol esențial în grupul infracțional organizat coordonat de Adam și Sturdza, folosindu-și influența politică dată de calitatea de deputat și fost ministru al Justiției asupra prefectului județului Bacău de la acea vreme, Claudiu Octavian Șerban, pentru a urgenta reconstituirea dreptului de proprietate asupra a 43.227 de hectare de teren forestier, conform unor surse judiciare citate de Agerpres.

Din probele strânse de anchetatori rezultă că Chiuariu s-a întâlnit într-un cadru privat cu prefectul Șerban, fost coleg de partid, căruia i-a cerut să urgenteze punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna privind respectiva suprafață de pădure.

În plus, Tudor Chiuariu este acuzat că s-a numărat printre inițiatorii unei alte întâlniri în cadru neoficial, desfășurată la locuința primarului din Slănic Moldova, Andrei Șerban, unde a fost invitat și directorul Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelase. Scopul întâlnirii a fost acela de a-l asigura pe Paltin Sturdza că cei solicitați sunt dispuși să răspundă solicitărilor Parlamentarului.

Redăm integral comunicatul remis de DNA sâmbătă, 10 ianuarie:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile, începând de la data 10 ianuarie 2015 până la data de 08 februarie 2015 inclusiv, faţă de inculpatul CHIUARIU TUDOR-ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit infracţiunile de:
– trafic de influenţă,
– spălare de bani,
– aderarea la un grup infracţional organizat.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, există date şi indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt:

În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, în luna noiembrie 2012 inculpaţii Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin s-au înţeles cu inculpatul Chiuariu Tudor să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna.

Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti.

Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi de fost ministru al Justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul CHIUARIU TUDOR-ALEXANDRU trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e) să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale cu persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Inculpatului CHIUARIU TUDOR-ALEXANDRU i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii”. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.