Ionel Mantog, condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare

Ionel Mantog a fost condamnat luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), la 5 ani de inchisoare cu executare, in dosarul “Stramutati de lux”. Sentinta este definitiva. In 23 martie 2006, DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui Ionel Mantog (la acea vreme secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului), sub acuzatia ca a folosit informatii ce nu sunt destinate publicitatii “in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

In 6 septembrie 2006, Mantog a fost trimis in judecata pentru: infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie,  prevazute de art. 12, alin. a, b, din Legea 78/ 2000 (efectuarea de operatiuni financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii); abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata; fals in declaratii; fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Procurorii au descoperit ca, in perioada 2001-2002, Ionel Mantog, pe atunci director al directiei de resurse umane, legislatie, restructurare si privatizare din cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), impreuna cu seful sau, au cumparat la preturi modice, direct sau prin interpusi, case si terenuri situate in mai multe comune din judetul Gorj.

Cei trei stiau ca acele imobile urmeaza sa fie expropriate pentru extinderea exploatarilor de lignit ale CNLO. In schimbul caselor achizitionate, cei trei au primit fonduri de la CNL Oltenia pentru construirea unor vile. Astfel, Mantog a cumparat, in nume personal, respectiv prin intermediul sotiei sale si al cumnatei sale, trei imobile pentru 360 de milioane de lei vechi. In schimbul lor, el a primit de la CNLO 4,14 miliarde de lei vechi. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.