Jaf de peste 1 miliard de euro comis de instituţiile statului, printre care şi CNADNR. Curtea de Conturi a sesizat DNA, DIICOT şi Parchetele

Curtea de Conturi aşteaptă soluţionarea a 50 de sesizări transmise la Parchete, DIICOT şi DNA în perioada 2008-2013, în care reclamă zeci de instituţii publice care au prejudiciat cu peste 500.000 euro, fiecare, bugetul de stat. Astfel, 21 de sesizări au fost transmise în 2013, 12 în 2012, 4 în 2011, 9 în 2010, 3 în 2009 şi una în 2008. Prejudicii importante au fost comise şi de CNADNR, iar Curtea de Conturi aşteaptă declanşarea urmăririi penale asupra vinovaţilor.

Astfel, în ianuarie 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost sesizată pentru un prejudiciu de 207,6 milioane lei (47,2 milioane euro) din cauza încălcării procedurii de atribuire a contractelor de proiectare şi construire, de către CNADNR.

O altă sesizare a fost făcută în luna mai 2012 pentru un prejudiciu de 6,1 milioane lei (1,3 milioane euro), din cauza contractării unor servicii la valoare disproporţionat de mare faţă de valoarea de piaţă (abuz în serviciu).

CNADNR s-a mai ales cu o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru un prejudiciu de 30,1 milioane lei (6,8 milioane euro), din cauza efectuării de plăți nejustificate ca urmare a renunțării la judecarea cererilor de recurs declarate împotriva unor decizii pronunțate de instanțele de judecată.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri Bucureşti a efectuat plăţi nelegale pentru garanţii acordate unor societăţi comerciale care prezentau riscuri financiare, mobilizarea unor fonduri băneşti, prejudiciul fiind estimat la 35,8 milioane lei (8,1 milioane euro). În acest caz a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în iulie 2013.

Multe alte sesizări au fost făcute şi în cazul unor autorităţi locale, printre care şi Primăria Capitalei, care a cheltuit pentru competiţii sportive fictive aproape 3,5 milioane lei. Sesizarea a fost trimisă anul trecut Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Consiliul Judeţean Constanţa a efectuat plăţi cu încălcarea dispoziţiilor legale, prejudiciul estimat fiind de 3,1 milioane lei. În acest caz a fost sesizat în luna noiembrie 2013 Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Daţi click pentru a vizualiza toate sesizările penale ale Curţii de Conturi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.