Jîtea şi alţi 17 contrabandişti cu alcool, “priponiţi” de DIICOT

Procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a 18 contrabandişti cu alcool, printre care se numără şi afaceristul focşănean Mircea Liviu Jîtea. Ei au fost audiaţi la sediul DIICOT Galaţi, alături de alte 75 de persoane ridicate în urma celor 59 de percheziţii efectuate vineri la locuinţele şi firmele acestora. Cei 18 sunt prezentaţi duminică instanţei, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Prejudiciul adus de inculpaţi prin sustragerea de la plata accizelor, taxelor şi impozitelor este esimat de anchetatori la 8 milioane de euro.

În timpul descinderilor, desfăşurate la domiciliile şi punctelor de lucru ale firmelor contrabandiştilor din judeţele Vrancea (53), Galaţi (4) şi Brăila (2), au fost identificate importante sume de bani, respectiv aproximativ 1 miliard de lei vechi, 16.100 litri de alcool, butoaie cu vin, instalaţii artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dopuri, peturi, evidenţe contabile duble, documente, informează, sâmbătă, Poliţia Română.

De asemenea au fost ridicate, în vederea confiscării ori instituirii măsurilor asiguratorii de către procurori, 1 kg. de bijuterii din aur, ceasuri de lux, 2 camioane şi 6 autoturisme de lux.

perchezitie alcoolisti

Percheziţiile au fost efectuate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul BCCO Galaţi şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi.

Chiar în timpul descinderilor, operate simultan în cele 3 judeţe, poliţiştii au depistat în flagrant delict o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool, fără documente legale.

Grup infracţional organizat

În urma investigaţiilor a rezultat că 15 persoane au constituit, în luna iulie 2011, un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de importante foloase materiale din producerea unor cantităţi de alcool neevidenţiate şi comercializarea acestora, prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.

“Astfel, în perioada iulie 2011 – martie 2013, liderul grupării, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Focşani, este suspectat că a participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara unui antrepozit fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra şi că i-a ajutat pe alţi membri ai grupului la săvârşirea aceleiaşi fapte”, potrivit procurorilor.

Sprijinul către ceilalţi membri ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societăţile din Focşani către un spaţiu special amenajat al unei alte societăţi din judeţul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând şi la comercializarea alcoolului din acest spaţiu, mai arată anchetatorii.

“De asemenea, persoana în cauză (Jîtea, n.r.) este suspectată că, în calitate de administrator unic al uneia dintre societăţi a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalaţii neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat prin care s-au extras cantităţi de alcool necontorizate. Totodată, cel în cauză este suspectat că a omis în totalitate evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri”, precizează DIICOT.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.