Judecătoarea Cîrstoiu ceruse 2,5 milioane de euro şpagă de la Dinel Staicu. A primit jumătate

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB) motivează decizia de arestare preventivă a judecătoarei Veronica Cîrstoiu prin faptul că avocata Adriana Dascălu, cea care a intermediat mita către magistrata şpăgară, îi ceruse iniţial 2,5 milioane de euro lui Dinel Staicu pentru anularea condamnării de 7 ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) şi a primit 1,2 milioane de euro. În 24 iulie, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de avocata Dascălu, pentru 5 infracţiuni de trafic de influenţă şi 2 fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi dosar a fost pus sub acuzare şi avocatul Giorgel Zgăbei, pentru complicitate la trafic de influenţă.

“În perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la S.D. (Dinel Staicu, n.r.) suma de 2.500.000 euro, diminuată, ulterior, la 2.000.000 euro şi, apoi, la 1.500.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor Veronica Cîrstoiu, P.D. şi B.L., judecători la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a penală, pentru a-i determina să pronunţe, în calitate de membri ai aceluiaşi complet de judecată, o hotărâre favorabilă sus-numitului”, se arată în motivare.

Adriana Dascălu a primit, în ianuarie 2012, o primă tranşă de 1.200.000 euro din folosul pretins şi a convenit ca diferenţa de 300.000 euro să îi fie remisă la o dată ulterioară celei la care instanţa de judecată urma să pronunţe admiterea contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu.

“Cu toate acestea, deşi prin decizia penală nr. 381/22.02.2012 pronunţată de Completul de judecată compus din cei 3 magistraţi anterior menţionaţi a fost admisă contestaţia în anulare formulată de S.D., acesta nu a mai remis făptuitoarei Dascălu Adriana diferenţa de 300.000 euro”, precizează judecătorii.

“Din ansamblul probaţiunii administrate, a rezultat că, în cursul lunii februarie 2012, Cîrstoiu Veronica, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, a pretins, prin intermediul învinuitei Dascălu Adriana, suma de 1.000.000 euro, din care a primit, cu ajutorul aceluiaşi complice, aproximativ 630.000 euro de la numitul S.D., prin medierea altor persoane. Pretinderea şi primirea acestor foloase s-a realizat în scopul facilitării de către judecătorul Cîrstoiu Veronica, ca membru al completului care a fost învestit să soluţioneze dosarul având ca obiect contestaţia în anulare formulată de S.D., a obţinerii unei hotărâri favorabile acestuia”, au mai notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Cîrstoiu şi a fiului acesteia, Florin Cergan.

Morar, şocat de anularea condamnării lui Dinel Staicu

Amintim că fostul şef al DNA, Daniel Morar, se declara “şocat” de anularea sentinţei.

“Pe noi, pe procurori, acea solutie ne-a şocat, pentru că din toate analizele noastre nu există un caz care să justifice o asemenea soluţie, adică anularea unei condamnări definitive. Nu există un caz practic, vorbesc. Acum, aşteptăm motivarea instanţei de judecată care a dispus o asemenea soluţie şi să vedem ce este de făcut. Din punct de vedere al căilor de atac, nu este nimic de făcut. Este o soluţie dată definitiv. Noi trebuie să vedem acum dacă acolo este o abatere disciplinară şi noi, procurorii, dacă e vorba de o faptă penală. Acel caz de contestaţie în anulare a fost invocat în faţa instanţelor de apel şi recurs, care au spus că nu există. De aceea, este ciudat să vedem că vine un alt complet al aceleiaşi curţi de apel, care spune că există şi anulează”, preciza Morar, în 27 februarie 2012, la bilanţul activităţii DNA pe anul anterior.

Investigator sub acoperire

Anchetatorii anticorupţie au plasat un investigator sub acoperire, căruia avocata Dascălu i-a povestit că a stabilit un semn cu magistrata Cîrstoiu, prin care aceasta să transmită chiar în sala de şedinţă a CAB că este de acord cu mita pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar.

Magistraţii arată în motivare că, după primirea acestui “semn”, conform celor stabilite de Adriana Dascălu, investigatorul sub acoperire ar fi trebuit să îi remită suma de 100.000 euro.

Acceptarea mitei, prin semne

“Pentru transmiterea semnului, învinuita Dascălu Adriana a menţionat că s-a convenit să meargă împreună cu investigatorul sub acoperire, în dimineaţa de 17 iulie, la sediul Curţii de Apel Bucureşti, în sala de şedinţă în care se va afla completul din care face parte judecătorul Cîrstoiu Veronica. Dascălu Adriana a specificat că ‘semnul’ ce va fi transmis va consta în aceea că, după aproximativ 5 minute din momentul în care ea şi investigatorul sub acoperire vor intra în sala de şedinţă, judecătorul Cîrstoiu Veronica îşi va aranja cu ambele mâini părul în zona superioară a capului, după care le va zâmbi”, se arată în motivarea instanţei CAB.

Fraudarea sistemului informatic ECRIS

O altă acuzaţie constă în aceea că, la începutul lunii iulie 2013, avocata Dascălu a pretins, prin intermediul avocatei Ileana Alina Răducan (I.A.R.), denunţătoare în cauză şi arestată preventiv în dosarul altor două judecătoare şpăgare, Viorica Dinu şi Antonela Costache, suma de 150.000 euro de la Dinel Staicu, prevalându-se de influenţa pe care a susţinut că o au judecătorii M.S., Cîrstoiu Veronica şi U.E., de la CAB, pentru fraudarea sistemului informatic ECRIS.

Concret, şpaga era dată pentru “dirijarea” la un complet favorabil a celui de-al doilea dosar instrumentat de DNA în care este acuzat Staicu – fraudarea Transgaz Mediaş – acesta fiind arestat preventiv. 

Urma ca acel complet selectat prin fraudă să judece pe fond acea cauză şi, evident, să pronunţe o hotărâre favorabilă inculpaţilor Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, şi avocateri Răducan.

Avocata lui Dinel Staicu, denunţătoare

Fratele lui Dinel Staicu, arestat preventiv în 28 martie 2013, sub acuzaţia că le-a dat mită 80.000 de euro judecătoarelor Dinu şi Costache, de la Tribunalul Bucureşti, care au spus că pot interveni la colegi judecători, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie de punere în libertate a lui Dinel Staicu. Banii ar fi fost daţi cu ajutorul avocatei lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducan, arestată şi ea în 15 martie, odată cu cele două judecătoare.

Ulterior, Adriana Dascălu i-ar fi spus lui Dinel Staicu că a dat din banii personali 10.000 de euro, “lăsând să se creadă că are influenţă, prin medierea magistratului D.S., asupra judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, care intrau în compunerea completului învestit să judece recursul, se mai arată în motivarea deciziei de arestare a Veronicăi Cîrstoiu şi a lui Florin Cergan.

Dosar în urma denunţurilor

Dosarul judecătoarei Cîrstoiu a fost constituit în urma denunţurilor formulate, la 10 aprilie, de Ileana Alina Răducan, avocata lui Dinel Staicu, şi B.B.M., precum şi de către martorii cu identitate protejată “Ş.V.” şi “I.B”.

Ulterior, anchetatorii s-au sesizat din oficiu, în 24 mai, şi au început cercetarea penală în cazul avocaţilor Dascălu şi Zgăbei. O zi mai târziu, procurorii s-au sesizat din oficiu şi au extins investigaţiile preliminare faţă de Veronica Cîrstoiu şi Florin Cergan, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Interceptări autorizate

În timpul cercetărilor penale, Curtea de Apel Bucureşti a dispus autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor telefonice şi purtate în mediul ambiental de către judecătoarea Cîrstoiu, Florin Cergan, S.D., P.C.I., D. C., B.N. I.C., luarea de imagini privind întâlnirile dintre aceştia, localizarea şi urmărirea prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere. Aceste măsuri de autorizare au fost prelungite succesiv de către instanţă, pe perioade de câte 30 zile.

În 9 august, procurorii DNA au dispus extinderea cercetării penale în dosarul avocatei Adriana Dascălu şi începerea urmăririi penale faţă de Veronica Cîrstoiu, pentru luare de mită.

Mai mulţi magistraţi implicaţi

În dosarul în care Cîrstoiu este acuzată de luare de mită şi trafic de influenţă apar “foarte multe nume de magistraţi”, aşa cum confirmă şi de avocatul inculpatei. Surse judiciale spus că printre nume figurează şi cel al Soficăi Dumitraşcu, judecătoarea care a dispus eliberarea lui Omar Hayssam din arest preventiv, în 2006, şi care acum a ajuns magistrat la instanţa supremă.

Astfel, Sofica Dumitraşcu, care apare cu iniţialele “D. S.” în motivare, face parte, alături de Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei, din completul care judecă dosarul de evaziune fiscală al lui Gabriel Lucian Obeanu, condamnat de instanţa inferioară la 3 ani de închisoare cu executare şi la plata a peste 1,1 milioane lei, iar recursul are termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în 6 septembrie.

În motivare se precizează că Veronica Cîrstoiu a stabilit cu Adriana Dascălu o întâlnire într-un salon de înfrumuseţare, la care i-a furnizat investigatorului sub acoperire “o garanţie care să confirme susţinerile acesteia din urmă privind exercitarea intervenţiei pe lângă judecătorul D. S.”, aceasta fiind “o parolă prestabilită şi comunicată dinainte”.

Potrivit aceluiaşi document, avocata Dascălu menţiona că, pentru întâlnirea investigatorului sub acoperire cu Cîrstoiu într-un loc public, era necesar ca, în prealabil, să reuşească să ia legătura cu aceasta, dar “fără telefon, care e periculos ca dracu’…”.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, vineri noapte, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), sub acuzaţiile de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă. Fiul ei a fost prins în flagrant primind 50.000 de euro di cei peste 1 milion de euro primiţi drept şpagă de mama sa.

Cei doi au atacat cu recurs, iar acesta va fi judecat miercuri, de instanţa supremă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.