Judecătoarele şpăgare rămân în arest

Judecătoarele şpăgare Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de apel Bucureşti, Viorica Dinu şi Antonela Costache, ambele de la Tribunalul Bucureşti, vor rămâne după gratii, potrivit deciziilor de miercuri ale magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Instanţa supremă i-a respins recursul şi fiului judecătoarei, Florin Cergan, decizia fiind definitivă.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, arestată preventiv în 9 august, este acuzată de procurorii direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că a cerut şi primit mită 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Dinel Staicu, pentru a-i anula condamnarea la 7 ani de închisoare şi apoi eliberarea din arest preventiv.

Cîrstoiu a refuzat să dea declaraţii în faţa instanţei, ea prevalându-se de dreptul la tăcere atât în faţa judecătorilor ÎCCJ, cât şi în faţa procurorilor DNA şi a magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti – instanţa care a emis în 9 august mandatul de arestare preventivă pe numele ei, pentru 29 de zile.

În schimb, fiul ei, Florin Cergan, care a fost prins în flagrant în timp ce primea mită 50.000 de euro pentru mama sa, i-a rugat pe magistraţii instanţei supreme să îl pună în libertate deoarece are în întreţinere un băiat de 10 ani şi o fetiţă de 1 an şi jumătate, iar soţia sa a fost recent operată.

Potrivit anchetatorilor anticorupţie, o altă intermediară a şpăgilor a fost avocata Adriana Dascălu, cea care îi ceruse iniţial 2,5 milioane de euro lui Dinel Staicu, pentru judecătoarea Cîrstoiu, însă a primit 1,2 milioane de euro.

Cât le priveşte pe judecătoarele Dinu şi Costache, ele se află după gratii din 15 martie, dar de atunci solicită în fiecare lună să fie eliberate din arest, sub control judiciar.

Ele sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă în mai multe cazuri, printre care şi al lui Dinel Staicu. Concret, fratele inculpatului, Marian Staicu, le-a mituit cu 80.000 de euro pentru a-l elibera pe Dinel din arest preventiv, dar au sfârşit prin a intra toţi după gratii.

Cele două magistrate şpăgare au fost deja deferite justiţiei, în 8 iulie, alături de 22 de complici.

Viorica Dinu, fost judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală (a demisionat din magistratură), este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, de 5 infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale) şi de 3 infracţiuni de luare de mită.

Antonela Costache, judecătoare la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală (în prezent suspendată din funcţie), este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi de 3 infracţiuni informatice.

DNA susţine că, în luna ianuarie, grefierul Sorin Vasilescu de la Tribunalul Bucureşti a primit 5.000 de euro de la avocaţii Ileana Răducan şi Costel Petre, pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât dosarul privind eliberarea din arest a omului de afaceri Dinel Staicu să fie repartizat la un complet din care făceau parte şi cele două judecătoare.

De asemenea, Sorin Vasilescu, în baza unei înţelegeri cu Antonela Costache, a pretins de la Ileana Răducan suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru cealaltă judecătoare, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului.

Totodată, pentru a-i determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, Marian Stancu i-a remis avocatului Costel Petre suma de 80.000 euro. Ambii au fost arestaţi preventiv – Marian Stancu în 28 martie, iar avocatul Petre a fost prins în flagrant în timp ce primea mită într-un alt dosar.

Dinel Staicu a fost arestat şi el preventiv, în urmă cu două zile, împreună cu contabila sa, în dosarul judecătoarei Cîrstoiu. Cercetările au fost extinse şi asupra altor persoane.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.