Judecători şi avocaţi şpăgari, condamnaţi frăţeşte la închisoare

Bogdan Diaconescu şi Laurenţiu Anghel, foşti judecători ai Tribunalului Dolj, au fost condamnaţi, joi, definitiv, la câte 4 ani şi 6 luni de închisoare (cu executare, deoarece limita pentru care se dă pedeapsă cu suspendare este de 4 ani). Instanţa supremă le-a aplicat pedepsele pentru fapte de corupţie: Diaconescu a primit mită 15.000 de euro iar Anghel a intermediat acţiunea. Cei doi fuseseră condamnaţi în primă instanţă de Curtea de Apel Cluj, în septembrie 2012, la 4 ani şi jumătate, respectiv 4 ani de închisoare, „la pachet” cu doi avocaţi – Octavian Ciucă şi Ion Militaru, care au primit pedepse de câte un an, respectiv un an şi jumătate de închisoare, pentru trafic de influenţă.

Acum, instanţa supremă le-a egalizat pedepsele atât judecătorilor, cât şi avocaţilor infractori. Astfel, intermediarul şpăgii a primit exact cât mituitorul, iar apărătorii au încasat câte 2 ani de închisoare.

ÎCCJ a mai decis confiscarea sumelor de 15.000 de lei de la Diaconescu şi de 6.000 de lei de la Militaru, în favoarea statului.

Potrivit rechizitoriului, în 5 mai 2010, Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj – Secţia penală, a primit de la 3 denunţători, prin intermediari, 15.000 euro pentru a dispune judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde.

Aceştia erau judecaţi în stare de arest preventiv pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar penal aflat în lucru la judecătorul Diaconescu.

Magistratul a primit şpaga prin intermediul colegului său, Laurenţiu Traian Anghel, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce a modificat sentinţa penală pronunţată în aceeaşi zi, reducând pedeapsa aplicată denunţătorilor de la 5 la 4 ani de închisoare.

Suma de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro pretinşi şi primiţi de la denunţători de avocatul Militaru, pentru a-i remite judecătorului Diaconescu, prin intermediul avocatului Ciucă şi judecătorului Anghel.

În acest circuit, Militaru a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciucă – 12.000 de euro iar Anghel – 5.000 de euro.

Pentru ca instanţa să dispună confiscarea banilor, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile ale celor patru inculpaţi.

În 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a lui Anghel, Ciucă şi Militaru, iar două zile mai târziu şi a „tartorului” Diaconescu. Toţi au fost eliberaţi condiţionat în 4 ianuarie 2011.

A urmat procesul, prima sentinţă în 2012 şi acum verdictul final.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.