UPDATE 8! Judecătorul lui Voiculescu şi complicii, săltaţi de DNA pentru constituire de grup infracţional organizat

Stan Mustaţă, judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) care ar fi trebuit să judece astăzi apelul în dosarul ICA – în care Dan Voiculescu a fost condamnat în septembrie trecut la 5 ani de închisoare cu executare -, a fost săltat, în această dimineaţă, de procurorii DNA, care au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) avizul pentru reţinerea lui. La ora 11.40, Mustaţă a fost lăsat să plece de la sediul DNA, după ce nu a vrut să dea declaraţii, la audieri fiind aduse şi alte 5 persoane. La ora 14.15, Secţia de Judecători a CSM a dat avizul reţinerii magistratului, care a fost citat să se prezinte pentru ora 18.00, sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat, plus 6 fapte de luare de mită. La ora 18.40, el şi grefiera Mariana Curea au fost reţinuţi de anchetatori, iar mâine vor fi prezentaţi colegilor lor de la CAB, cu propunere de arestare preventivă. 

CAB a mai fost zguduită anul trecut de un scandal de corupţie, alături de Tribunalul Bucureşti, prin arestarea judecătoarelor Veronica Cîrstoiu, Antonela Costache şi Viorica Dinu, iar recent, 3 dintre cele care i-au anulat condamnarea de 7 ani de închisoare lui Dinel Staicu au fost trimise în judecată.

UPDATE 30 aprilie: Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Maria Curea au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

UPDATE ora 18.40: Judecătorul Stan Mustaţă a fost reţinut de procurorii DNA, care vor cere arestarea lui preventivă – solicitare ce va fi judecată de colegii lui de la CAB.

Anunţul a fost făcut deocamdată de avocatul său, Gheorghe Calița, care a precizat că Stan Mustață nu a dorit să facă declarații în fața procurorilor.

Odată cu judecătorul a fost reţinută şi grefiera Mariana Curea. Amândoi vor fi prezentaţi mâine instanţei Curţii de Apel, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procesul lui Voiculescu a fost amânat pentru data de 13 mai.

UPDATE 17.35: Mustaţă s-a prezentat la sediul DNA, el fiind citat pentru ora 18.00.

La intrarea în sediul DNA, judecătorul le-a declarat jurnaliştilor: “Dacă îmi pun cătuşe vă promit că vi le arăt, nu le ascund”.

UPDATE ora 16.15: DNA a emis un al doilea comunicat:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față următorii: 

1. MUSTAŢĂ STAN, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: 
– constituire a unui grup infracţional organizat, 
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, 
– şase infracţiuni de luare de mită şi 
– o infracţiune de trafic de influenţă 

2. CUREA MARIANA, grefier la Curtea de Apel Bucureşti , în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de 
– constituire a unui grup infracţional organizat, 
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații şi 
– complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă 

3. BORACIU ION, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de 
– constituire a unui grup infracţional organizat, 
– două infracţiuni de trafic de influenţă, 
-complicitate la şase infracţiuni de luare de mită şi 
-complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă 

4. ALEXANDRU FLORIAN, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de 
– constituire a unui grup infracţional organizat şi 
– complicitate la săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită 

În cauză, există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul anului 2013, Mustaţă Stan, Boraciu Ion şi Alexandru Florian au constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea Mariana, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale. În acest context, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile.

Suspectul Mustaţă Stan, acţionând în cadrul grupului infracţional organizat din care făcea parte şi în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, aflat în compunerea completelor de judecată învestite cu soluționarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului, după cum urmează:

1. La data de 7 aprilie 2014, prin intermediul suspectului Boraciu Ion, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestaţiei în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunţată la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucureşti.

2. La data de 11 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion și Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii de punere în libertate a unui inculpat, prin admiterea contestaţiei formulate de acesta împotriva încheierii pronunţate de Tribunalul Bucureşti la 26.03.2014 (respingerea cererii de înlocuire a arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar)

3. În perioada 15-16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion și Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecării contestaţiei formulate împotriva sentinţei penale nr. 145 pronunţate la 28.02.2014 de Tribunalul Ilfov.

4. În data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate. 

5. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 194 pronunţate la 19.12.2013 de Tribunalul Ilfov, Secţia penală.

6. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civilă (majorarea despăgubirilor civile), cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 29 pronunţate la 05.03.2014 de Judecătoria Roşiorii de Vede.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2014, Mustaţă Stan, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală şi acţionând în cadrul grupului infracţional din care făcea parte, a pretins, cu complicitatea suspectei Curea Mariana şi prin intermediul suspectului Boraciu Ion, de la o persoană , suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor învestiţi în compunerea unui alt complet al Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă unui inculpat.

În cazul magistratului, suspect în cauză, au fost aplicate prevederile art. 265 alin.2 din Cpp: ”suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”.

Celor patru persoane li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

La data de 29 aprilie, având în vedere calitatea de judecător a lui MUSTAŢĂ STAN, la cererea procurorilor anticorupție, Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a acestuia.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii”.

Despre celelalte două persoane anunţate în comunicatul de la ora 13.00 că sunt urmărite penal DNA nu mai precizează nicmic.

UPDATE ora 14.15: Secţia de Judecători a dat aviz favorabil reţinerii lui Stan Mustaţă. Dacă DNA va cere arestarea preventivă a magistratului, acesta va fi suspendat din funcţie.

UPDATE ora 13.00: DNA a emis următorul comunicat: “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față Mustaţă Stan, judecător la Curtea de Apel București și alte 5 persoane, între care un grefier de la aceeași instanţă.

În cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, cele 6 persoane au constituit sau aderat la grupul infracţional în scopul săvârșirii unor infracţiuni de corupţie judiciară (luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii) urmărind obţinerea de beneficii materiale.

În cazul magistratului, suspect în cauză, au fost aplicate prevederile art. 265 alin. 2 din Cpp: „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”.

La data de 29 aprilie 2013, judecătorului Mustaţă Stan i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

La aceeași dată, având în vedere calitatea sa de judecător, procurorii anticorupţie au cerut Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţarea reţinerii și a arestării preventive a suspectului.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii”. 

UPDATE ora 12.40: Cererea de avizare a percheziţionării biroului şi de reţinere a judecătorului Mustaţă a ajuns la Secţia de judecători a CSM.

La dosar există interceptări ambientale şi telefonice.

UPDATE ora 11.40: La ieşirea de la DNA, judecătorul Mustaţă a declarat că astăzi ar fi amânat “oricum” procesul lui Voiculescu, că procurorii nu au probe împotriva lui, că nu a dat soluţii în dosarele pentru care este anchetat dar că aducerea lui la DNA are legătură şi cu soluţia “de principiu” dată cererii lui MM Stoica pentru recursul în anulare împotriva sentinţei definitive primite de acesta.

“Discuţii, vorbe, vorbe, m-au luat pe vorbe. Eu am fost şi sunt curat (…) Mita trebuie să o dovedească. Nu am dat nicio soluţie în dosare (pentru care este anchetat – n.r.). Oameni buni, când Viorica Dinu a fost ridicată a fost judecat Voiculescu”, a spus Mustaţă.

Întrebat despre ce i-au spus procurorii, el a răspuns: “Ceea ce ştiţi şi dumneavoastră. Că s-a discutat în cercul de prieteni că (inculpaţii) or să ajungă la mine să îi ajut să… Că s-a promis că ar urma să “ă, ă, ă””.

Despre MM Stoica, referitor la soluţia pe care a dat-o “de principiu” (surse judiciare spun că judecătorul ar fi cerut mită de la mai mulţi inculpaţi din dosar, dar este şi cel care a admis, de principiu, recursul în anulare formulat de MM Stoica împotriva condamnării pe care o ispăşeşte în dosarul transferurilor ilegale de fotbalişti – n.r.): “Că cei doi preşedinţi de secţie ar fi dirijat contestaţia în anulare. Una s-a respins şi una a fost acceptată. Repartizarea s-a făcut aleatoriu, cu calculatorul”.

Despre interceptările din dosar, Mustaţă a spus că discuţiile s-au purtat “de ei, la un pahar de vin”, dar că el nu are nicio legătură.

“Astăzi amânam oricum pronunţarea, deoarece colegul meu are concediu. (…) N-am făcut promisiuni, n-am dat soluţii”, a mai spus Mustaţă, întrebat ce soluţie ar fi dat în dosarul lui Voiculescu.

În curând, DNA va emite un comunicat cu precizări. 

Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Voiculescu, a declarat că îl respectă foarte mult pe magistrat şi susţine că acesta nu are nicio legătură cu Voiculescu. Acum, „Felix” a obţinut o a patra amânare a judecării apelului împotriva sentinţei din 26 septembrie 2013, astfel:

– la primul termen, în 7 martie 2014, Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi au cerut amânare pe motiv că… nu au avocaţi;

– la al doilea termen, în 8 aprilie, Stan Mustaţă, unul dintre cei doi magistraţi din complet a formulat o cerere de abţinere pe motiv că ar fi fost implicat într-un alt caz privind fapte de coruptie ale unora dintre inculpaţi. Mustaţă a solicitat acest lucru după ce în presă au apărut informaţii că numele lui se află şi în dosarul de mită al judecătoarei Viorica Dinu (care a luat şpagă 600.000 de euro). Solicitarea nu i-a fost însă aprobată, aşa că a trebuit să judece în continuare procesul ICA.

Dan Voiculescu a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Mustaţă: „Cred că judecătorul a observat că în spaţiul public a fost acuzat că ar fi părtinitor. Nu ştiu de unde a apărut porcăria asta, dar din punctul meu de vedere eu îl felicit pentru că a avut tăria să nu cedeze”.

– în 15 aprilie, la al treilea termen, apărătorii lui Voiculescu au venit şi ei cu cereri, deşi ar fi putut să le facă deja până acum. Astfel, pe lângă trocul propus de “Felix”: să se anuleze privatizarea ICA, el să dea terenul şi clădirile înapoi (GRIFCO) dar săşi recupereze banii investiţi în 12 ani (“Ei să-și ia terenul și clădirile alea superbe, să le vândă cu 60 de milioane, cât cred ei că valorează, iar eu să-mi recuperez toți banii pe care i-am băgat în ICA în 12 ani”, a declarat Dan Voiculescu, la ieşirea din sala de judecată), avocații au invocat mai multe excepții: anularea unei hotărâri de guvern prin care ICA a fost transformat din institut în societate comercială, introducerea Ministerului Finanțelor ca parte civilă în dosar și trimitere la ÎCCJ a unei cereri privind rezolvarea unei probleme de drept.

– astăzi, în 29 aprilie, la al patrulea termen – când decizia de admitere sau respingere a cererilor avocaţilor ar fi trebuit să fie luată astăzi iar procesul să nu mai dureze mult, urmând să aibă loc şedinţa de judecată cu ultimul cuvânt al procurorului DNA, apărătorilor şi inculpaţilor, apoi verdictul – dosarul s-a amânat din nou.

5 ani de judecată până la prima sentinţă

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul ICA în decembrie 2008 iar sentinţa primei instanţe – de la Tribunalul Bucureşti – a fost pronunţată în 26 septembrie 2013. Inculpaţii au primit pedepse de câte 5 şi 6 ani, astfel:

* 5 ani de închisoare cu executare: Voiculescu şi alţi 4 – Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene și Alexandru Petre;

* 6 ani de închisoare cu executare: Gheorghe Mencinicopschi, director general al ICA, Sorin Panti., fost ministru al Telecomunicațiilor și angajat al ICA, precum şi Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu și Flavius Pop.

De asemenea, Dan Voiculescu și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus de procurori pe bunurile și conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din București evaluată la 250.000 euro și un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

La termenul de astăzi, în sala de judecată s-a prezentat un grefier care a anunţat că procesul se amână, fără a preciza însă şi o dată în acest sens.

Acum, apelul formulat de Voiculescu în dosarul ICA va fi judecat de alt magistrat în locul lui Stan Mustaţă. CAB va da sentinţa definitivă: ori va menţine condamnările pronunţate deja de Tribunalul Bucureşti, ori va da pedepse mai mari sau mai mici, ori îi va achita pe inculpaţi.

Cert este că nu va putea să lungească la infinit judecarea cauzei, chiar dacă Voiculescu speră să ajungă la recurs, să prindă vacanţa judecătorească şi să tărăgăneze dosarul până în toamnă când, cine ştie, dacă va câştiga PSD prezidenţialele, poată scăpa de închisoare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.