UPDATE! Kovesi i-a reclamat la CSM pe judecătorii care amână de 8 ani procesul de corupţie al lui Oprişan

Laura Codruța Kovesi, procurorul-şef al DNA, i-a reclamat, astăzi, la Inspecția Judiciară (IJ) din cadrul CSM, pe magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca pentru posibile abateri disciplinare, deoarece tergiversează de 4 ani pronunţarea unei sentinţe în dosarul de corupție al lui Marian Oprișan, preşedintele CJ Vrancea, după ce alţi 4 ani a fost plimbat pe la instanţe. Ales “papă” al baronilor PSD în urmă cu un an, Oprişan fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în iunie 2006 şi de atunci dosarul a fost strămutat de mai multe ori şi amânat cu termene extrem de lungi, pe motiv că există diverse lipse de proceduri. Acum, demersul şefului DNA va duce la o anchetă amplă asupra judecătorilor clujeni şi există posibilitatea să se ia sancţiuni disciplinare faţă de aceştia.

UPDATE: Preşedintelui Judecătoriei Cluj-Napoca, Lucian Marian, nu i se pare că 4 ani de judecată fără nicio soluţie este ceva în neregulă, dar spune că dacă va fi informat de “doamna Kovesi sau DNA” privind posibile abateri disciplinare săvârşite de judecătorul Lucian Buta, în responsabilitatea căruia se află dosarul va reacţiona “în consecinţă”.

Concret, după 18 termene la Judecătoria Focşani, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj. După 10 termene dosarul a ajuns la Judecatoria Cluj, de unde s-a plimbat la Înalta Curte, s-a intors Judecătoria Focşani, revenind la Judecătoria Cluj, iar în tot acest interval nu a fost începută cercetarea judecătorească, se arată în sesizarea procurorului-şef al DNA.

Din 2010, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, de atunci fiind acordate 29 de termene, din care 4 termene, la solicitările succesive ale celor 6 inculpaţi, pentru pregătirea apărării, aducerea lor cu mandat în vederea audierii şi pentru depunerea la dosar a unor precizări scrise.

“Sub acest aspect, în cele 24 de termene (in perioada 16.06.2011 – 22.05.2014) s-a amânat cauza numai pentru audiere de martori, deci în total 1.071 de zile. Având în vedere faptul că prin rechizitoriu au fost citaţi 72 de martori, rezultă că în 25 de termene, pe parcursul a 4 ani, s-au audiat 2,8 martori/termen. Subliniem, de asemenea, faptul că, de la un termen la altul, pe parcursul celor 4 ani de când dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, însumând 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile şi chiar de 105 zile de amânare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 martori. Aşa fiind, pe parcursul celor 1.263 zile judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este de peste 8 ani pe rolul instanţtelor de judecată, iar din cei 8 ani, de 4 ani se află pe rolul acestei instanţe”, se mai arată în sesizarea trimisă de Laura Codruţa Kovesi.

Anul acesta, spre exemplu, s-au dat 4 termene, ultimul pe 22 mai, următorul fiind împins până în 10 iulie, potrivit Hotnews. Întreaga epopee a dosarului, cu tot cu termene, la:

https://anticoruptie.hotnews.ro/ancheta-7725632-dosarul-caprioara-marian-oprisan.htm

Oprişan: Băsescu e de vină 

Oprişan neagă că ar fi intervenit pentru strămutarea dosarului. “Este o invenţie ştiinţifico-fantastică a DNA, eu nu am nicio vină în acest dosar şi nu am cerut nicio strămutare a lui”, a spus el astăzi, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

“Dosarul a fost deschis în urma unei declaraţii făciute de preşedintele Traian Băsescu la inundaţiile din 2005, când s-a enervat că am cerut declararea stării de urgenţă în judeţul Vrancea şi a declarat că „singura stare de urgenţă a lui Oprişan este la DNA”, a adăugat el.

Oprişan dă vina şi pe DNA: “Acest dosar a atins 8 ani tocmai din cauza cererilor repetate de strămutare a dosarului făcute de DNA. DNA caută cu disperare să găsească un complet de judecată care să mă condamne, deşi eu sunt nevinovat”.

Fapte şi complici

În iunie 2006, procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Oprișan pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals.

“La pachet” cu el au fost deferiţi justiţiei:

– vicepreședintele CJ Vrancea, Mircea Diaconu

– şefa Direcția Economice a instituţiei, Valeria Teodorescu

– şeful Direcției Tehnice, Ion Costeanu

– șeful Serviciului Drumuri și Poduri din Direcția Tehnică, Liviu Rusu

– Valeriu Iacob – diriginte de șantier.

Ei sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și la folosirea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și de fals intelectual.

1,9 mil dolari pentru 41 de drumuri comunale, daţi firmelor “de casă”

În cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane USD din partea Ministerului Transporturilor, pentru pietruirea drumurilor comunale din județ. Comisia de licitație numită de Marian Oprișan a selecționat și a atribuit lucrări de construire unor firme neeligibile, conduse de apropiați ai inculpatului, precizează procurorii. Acestea sunt:

– SC Aispa Stars 95 SA, al cărei patron este omul de afaceri Prunache Corneliu

– SC Top Media SRL, al cărei patron este Graur Vasile, fratele inculpatei Valeria Teodorescu

– SC Utilaj Construct SA, al cărei patron este Mihăiuc Vasile.

Fără utilaje şi angajaţi. Lucrări fictive, plata imediată

De altfel, s-a dovedit că cele trei firme nu dispuneau de utilajele necesare efectuării acestor lucrări, iar firma SC Top Media SRL este o firmă fără sediu și fără angajați.

Firmele respective au contractat lucrări de asfaltare pentru 41 de drumuri comunale, dintre care o parte erau asfaltate anterior iar pe altele nu s-a executat nici un fel de lucrare, însă banii au fost încasați. Pe cele câteva drumuri pe care au fost executate, lucrările s-au dovedit a fi de proastă calitate și efectuate fără proiecte tehnice.

Anchetatorii au arătat că plățile s-au făcut integral în contul firmelor selecționate, la 2 – 3 zile după semnarea contractelor și că ordinele de plată au fost semnate de inculpații Oprișan și Diaconu.

Complexul “Căprioara”, vecin cu Oprişan

Din cercetările efectuate a mai rezultat că, în perioada 2004-2005, inculpatul Oprișan a negociat și achiziționat, fără hotărârea necesară a CJ și fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic “Căprioara”, în jurul căruia deținea, împreună cu membrii familiei, 8 hectare de teren.

Pentru această achiziție, Marian Oprișan a alocat ilegal 17 miliarde lei vechi din fondurile publice ale CJ Vrancea.

În plus, acesta a întocmit și înaintat Guvernului o adresă falsă prin care a solicitat și obținut 3 miliarde lei vechi din fondul de rezervă al Executivului.

Pretextele invocate în adresă sunt false iar banii au fost utilizați tot pentru achiziția complexului.

Prejudiciu: 55 miliarde lei vechi

Prejudiciul în dauna Ministerului Transporturilor este estimat la 55 miliarde lei vechi, reprezentând lucrări de asfaltare neexecutate sau de proastă calitate.

Prejudiciul în dauna bugetului CJ Vrancea se ridică la 22,2 miliarde lei vechi iar în dauna bugetului Guvernului – la 3 miliarde lei vechi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.