Kovesi: Ponta nu este suspect sau inculpat în niciun dosar DNA. Cazul Chițoiu, închis

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a declarat că premierul Victor Ponta nu are în prezent calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar DNA: nici în dosarul ASF, nici în dosarul Șova, nici în dosarul Duicu, nici în dosarul Referendumului, nici în dosarul blocării alegerilor prezidențiale în diaspora.

Precizarea a fost făcută într-un interviu pentru România Liberă al șefei DNA. Întrebată despre faptul că numele premierului a fost vehiculat în primul dosar de corupție al lui Dan Șova, privind contractele de consultanță acordate de Casa de avocatură „Șova și Asociații” complexurilor energetice Rovinari și Turceni, Kovesi a spus: “Până la acest moment nu are calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar DNA”.

Ea a adăugat că Ponta nu are calitate nici în dosarul privind OUG prin care un vicepreședinte al ASF a fost înlăturat din funcție și în care ar fi trebuit anchetat și fostul ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu, dar a fost salvat de Camera Deputaților.

“Dosarul a fost finalizat prin trimiterea în judecată a lui Dan Rușanu, premierul nu are calitate în acest dosar. Cât despre domnul Chițoiu, nu am primit aviz de începere a urmăririi penale din partea Parlamentului, motiv pentru care nu am putut să investigăm acea parte din dosar. Nu am putut să facem nicio investigație cu privire la acea infracțiune pentru care îl suspectam. Nu am putut să îi luăm nici măcar declarații. Acea parte a anchetei este închisă din cauza Parlamentului”, a explicat șefa DNA.

Soția lui Chițoiu,  judecată în lotul Rușanu

DNA a trimis în 25 februarie 2014 către Camera Deputaților solicitarea pentru începerea urmăririi penale a ministrului de atunci al Finanțelor, Daniel Chițoiu, pe care procurorii îl acuzau de abuz în serviciu și de constituire a unui grup infracțional organizat în cazul ASF-Carpatica Asig.

Amintim însă că soţia sa, Laura Chițoiu, acuzată de corupție în acest dosar şi pentru care procurorii deţin inclusiv înterceptări, ar putea intra după gratii.

Dosarul Rușanu-ASF a fost trimis în judecată la data de 25 aprilie 2014, la Curtea de Apel București. Dacă ar fi fost deferit justiției și ministrul Chițoiu, dorarul s-ar fi judecat la Instanța Supremă (ÎCCJ).

Duicu nu îl înfundă pe Ponta

Kovesi a adăugat că Victor Ponta nu are vreo calitate nici în dosarul lui Adrian Duicu, deși există stenograme prin care baronul PSD de Mehedinți își trafica influența chiar din Cancelaria Prim-Ministrului.

“Dosarul este finalizat prin trimiterea în judecată, se judecă la Curtea de Apel București. Nici în acest dosar, premierul Victor Ponta nu are nicio calitate. Din probele administrate în cauză nu a rezultat că ar fi avut vreo implicare în faptele comise de domnul Duicu. Aici noi vorbim de probe și de ce putem dovedi. Nu ne putem baza învinuirile pe prezumții sau percepții”, a precizat Kovesi.

Lotul Duicu  a fost trimis în judecată în 28 iulie 2014, la Curtea de Apel București.

Dosarul alegerilor din diaspora, o eternitate

Referitor la o eventuală implicare a premierului în dosarul votului în străinătate, șefa DNA a spus că această cauză se află în lucru, dar cercetarea va dura mult.

“Dosarul se află în lucru, este un dosar complex, care vizează foarte multe persoane care au domiciliul în străinătate, sute de persoane. Avem nevoie de foarte multe informații din străinătate și de aceea nu cred c-o să îl putem finaliza într-o lună, două. Pot să vă spun însă că se lucrează la el”, a arătat Kovesi.

DNA a preluat în 4 decembrie 2014 de la Parchetul General dosarul în care efectua cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în diaspora la alegerile prezidențiale, după ce Direcţia a cerut acest lucru, constatând într-o anchetă proprie că s-au comis acte de corupţie.

7.500 de dosare la 86 de procurori DNA

Kovesi a precizat că la DNA, din cele 7.500 de dosare aflate în instrumentare – 1.500 noi, de anul acesta – unele sunt extrem de complexe, cum este cel cu licențele Microsoft, precum și faimosul dosar EADS, privind securizarea frontierelor.

„(…) anul trecut, cu un efort foarte mare, procurorii au soluționat peste 4.100 de dosare. Cele mai multe dosare soluționate într-un an de când există DNA. Cu tot acest efort, la sfârșitul anului tot au mai rămas 5.000 de dosare. Deci imaginați-vă că noi, ca să terminăm toate dosarele pe care le avem în lucru, să fim la zi cu dosare noi, înregistrate în 2015, ar trebui ca un an de zile să  nu lucrăm în dosarele nou-înregistrate. Și gândiți-vă că acum avem 7.500 de dosare la 86 de procurori.  Acesta este și motivul pentru care, uneori, dosare care s-au înregistrat în DNA în 2010 sau în 2011 sau în 2012 sunt finalizate abia acum. Acest lucru se întâmplă în special în cauzele care au ca obiect infracțiuni de achiziții. Acolo trebuie să ridici documente sau să faci ­diverse expertize și este mult mai greu să le finalizezi în 6 luni sau într-un an  de zile”, a spus șefa DNA.

90% condamnări în dosarele DNA

„Rata de condamnări este de peste 90%, este un procent apreciat chiar și în raportul Băncii Mondiale ca fiind foarte bun. Media europeană de condamnări este undeva pe la 75 %, ceea ce arată că toate dosarele noastre sunt supuse unui control foarte riguros din partea instanțelor de judecată”, a adăugat Laura Codruța Kovesi.

Ea spune că „multe din achitări au  survenit ca urmare a modificărilor legislației,  ca urmare a unor incriminări și dezincriminări”. ”Sunt achitări care s-au dat după 10, 11 ani. Anul trecut a fost fost o achitare pentru un dosar din 2002, nici măcar nu era înființat  DNA, dar sigur, se contabilizează în statistica noastră”, a precizat ea.

„Ce este important însă este că noi ne uităm la fiecare achitare, o analizăm pentru a vedea unde sunt greșeli care pot fi îndreptate și unde apar vulnerabilități. Avem inclusiv multe întâlniri profesionale cu judecători, la seminarii, în care încercăm să ne armonizăm, să vedem unde sunt greșeli”, a adăugat Kovesi.

Puteți citi integral interviul din România Liberă AICI.

Cât despre dosarul “Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată alături de peste 70 de persoane pentru fraudarea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu în anul 2012, Ponta a fost doar audiat ca martor la proces.

Chiar premierul a declarat că DNA a refuzat să îl audieze în acest caz, deși el a solicitat acest lucru.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.