UPDATE! Laszlo Borbely nu scapă de DNA

Deputatul Laszlo Borbely, fostul ministru al Mediului şi Pădurilor în Guvernul Boc, a fost audiat, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un alt dosar penal decât acela pe care i l-au deschis procurorii anticorupţie anul trecut. Acum este martor în dosarul fostului director general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AMPOSM), Adrian Mîndroiu, aflat în arest preventiv din 5 aprilie, pentru 4 fapte de trafic de influenţă şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de corupţie. S-ar putea ca Borbely să nu fie total străin de faptele subalternului său, săvârşite începând din 2011. Pentru a primi o pedeapsă mai uşoară, Mîndroiu ar fi putut da declaraţii care să-l înfunde şi pe deputatul UDMR. Până la urmă însă, probele vor conta. Oricum, Borbely nu va avea viaţă prea uşoară după acest episod. Iar anchetatorii DNA nu îl vor lăsa cu una, cu două, după ce le-a dat cu flit anul trecut.

Amintim că, în septembrie 2012, Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely, care şi-a falsificat declaraţia de avere şi a făcut în două rânduri trafic de influenţă. Astfel, dosarul său este blocat.

Iar aceasta pentru că o lege proastă prevede că un ministru sau fost ministru, care este şi parlamentar, nu poate fi urmărit penal decât cu acordul Camerei din care face parte. Este Statutul parlamentarilor, pe care noul Parlament, majoritar USL, l-a modificat şi mai mult în favoarea aleşilor. PDL şi PPDD au atacat actul normativ la Curtea Constituţională a României (CCR), care l-a declarat neconstituţional, în 27 februarie.

UPDATE 19 iunie: CCR a declarat neconstituţionale prevederile din Statutul parlamentarilor referitoare la extinderea imunităţii.

Statutul parlamentarilor, mană cerească

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a retrimis de la promulgare spre reexaminare Parlamentului, Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor. El a cerut şi dezbatere publică pe tema privilegiilor parlamentarilor, dar, evident că a fost ignorată.

Parlamentul a operat modificările dispuse de CCR, dar a făcut altele, pe considerentul că şeful statului nu mai are dreptul să retrimită spre analizare actul normativ. Numai că Traian Băsescu a atacat el însuşi la CCR, în 26 aprilie, Legea privind statutul parlamentarilor. După mai multe amânări, Curtea urmează să se pronunţe miercuri, 19 iunie, asupra constituţionalităţii actului normativ.

Eliminarea din lege a prevederii aberante prin care parlamentarii pot bloca urmărirea penală în cazul unui fost sau actual ministru ar lămuri şi vinovăţia sau nevinovăţia lui Laszlo Borbely. Dar Parlamentul este departe de a pune lucrurile pe făgaşul lor normal.

Oricum, dacă anul trecut i-a mers, deputatul UDMR va trebui să-i convingă acum şi pe actualii colegi să-i blocheze dosarul, prin vot, în caz că DNA va veni cu o nouă cerere către Parlament. Cum este însă greu de crezut că anchetatorii anticorupţie vor aduce probe în plus în dosar, surpriza ar putea veni din altă parte – de la fostul său subaltern, Mîndroiu.

Piatră de moară pentru Schengen

Borbely, silit să demisioneze de la şefia Ministerului Mediului, se află nu numai într-o situaţie jenantă, prin refuzul de a se prezenta în justiţie pentru a-şi proba nevinovăţia, el având şi tupeul să considere cazul „închis”, dar atârnă ca o piatră de moară de gâtul Guvernului Ponta, în perspectiva noului Raport MCV din toamnă, decisiv pentru intrarea României în Spaţiul Schengen. Parlamentul şi Guvernul trebuie să se curăţe cât mai rapid de demnitarii cercetaţi penal.

Cazul lui Relu Fenechiu va fi soluţionat, de prima instanţă, în 4 iulie, potrivit premierului Victor Ponta, astfel că, în caz că ministrul Transporturilor va fi condamnat – chiar şi cu suspendare -, el va zbuta din Executiv. Dacă va fi achitat, va putea rămâne la şefia Transporturilor, dar fără să mai reprezinte un impediment pentru Schengen.

Fenechiu a fost tolerat pentru că este liberal, iar USL părea, cel puţin la începutul anului, când s-a format Guvernul, un monolit. Udemeristul Borbely nu mai reprezintă însă acum o miză pentru păstrarea majorităţii parlamentare, ca anul trecut.

Subalternul de la Mediu, după gratii

Cât priveşte dosarul de trafic de influenţă în care Laszlo Borbely a fost audiat în calitate de martor – acuzaţie similară celei aduse lui, anul trecut, de procurorii DNA, în dosarul în care nu poate justifica modul în care a obţinut un apartament -, precizăm că subalternul său, Adrian Mîndroiu, pare fără scăpare.

Avocatul lui Laszlo Borbely, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat marţi, la ieşirea din sediul DNA, că deputatul a dat doar o scurtă declaraţie privind activitatea din Ministerul Mediului, pe vremea când deţinea funcţia de ministru.

Tot pe vremea aceea, directorul general al AMPOS Mediu, primea bani de la firmele de consultanţă pentru a le favoriza traficarea de proiecte finanţate din bani europeni.

Iată probele procurorilor: din noiembrie 2011 şi până în prezent, Mîndroiu a primit în mod repetat bani şi bunuri şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Frank şi Goga, “pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AMPOSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menţionat, între care şi firma Tahal Consulting Engineering SRL”.

Şmecherii cu bani europeni

Anchetatorii mai arată că reprezentanţii firmei şi autoritatea de mediu au semnat, în 5 aprilie 2011, un contract de 19,94 milioane de lei pentru acordarea de asistenţă tehnico-economică direcţiilor şi birourilor de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparţinând de POSM, legat de proiectele finanţate din asistenţa financiară nerambursabilă.

“Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăţilor şi pentru a obţine sprijinul în adjudecarea unor noi licitaţii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracţionale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenţei directorului AMPOSM, Mîndroiu Adrian”, susţin procurorii DNA.

Ceas, BMW X1, excursii în străinătate şi zeci de mii de euro şpagă

Astfel, în perioada 23-25 noiembrie 2011, Adrian Mîndroiu a pretins şi primit de la Frank, prin intermediar, un ceas de mână. Totodată, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, Mîndroiu a primit folosinţa gratuită a unui autoturism nou marca BMW X1, xDrive de la Goga, colaborator al Tahal Consulting Engineering SRL, în valoarea de 18.027 euro, potrivit procurorilor.

Mîndroiu a mai cerut de la Goga şi Nicolae, în 6 februarie 2013, o excursie de două săptămâni, în octombrie, în insulele Mauritius, pentru el şi şi soţia sa, care ar fi costat 5.324 de euro, iar în perioada 16-21 februarie 2013, ar fi acceptat de la Goga, direct şi indirect, cu titlu de dar, 500 de lei şi, respectiv, 600 de lei, au mai arătat procurorii DNA.

Constituire de grup infracţional

“La data de 6 aprilie 201, doi dintre membrii asocierii infracţionale, respectiv Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, la o întâlnire la care a participat şi Mîndroiu Nicolae, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcţionarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autorităţile statului, fie trebuie mituiţi pentru obţinerea unor astfel de contracte”, se mai arată în comunicatul citat.

În acest sens, începând din 21 februarie 2013, Frank şi Goga, împreună sau separat, s-au întâlnit cu un funcţionar din cadrul unui consiliu judeţean pentru a stabili “condiţiile de cumpărare a influenţei acestuia” pe lângă alţi funcţionari din CJ sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorităţi contractante, astfel ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de cei doi.

Procurorii DNA au precizat că se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.