Lectori şi secretare, trimişi în judecată pentru examene şi lucrări de licenţă pe bani

Mihaela Pop şi Sorin Fildan, lectori de la Universitatea “Vasile Goldiş” din Arad, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General, fiind acuzaţi că fraudau examene şi vindeau lucrări de licenţă studenţilor. Acasă la Pop, anchetatorii au descoperit CD-uri cu lucrări de licenţă identice în conţinut cu cele din anii 2010, 2011 şi 2012, pe care aceasta le comercializa contra sumei de 300 de euro. Alături de cei doi lectori au fost deferiţi justiţiei Violeta Dorina Mârşav, secretară în cadrul Facultăţii de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” şi Bianca Tănasă, secretară în cadrul Universităţii din Petroşani, ambele acuzate de trafic de influenţă. De asemenea, Claudia Dorina Brânduşa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan, este acuzată de cumpărare de influenţă.

Mihaela Pop este acuzată de instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită, iar Sorin Fildan este acuzat de fals intelectual.

Procurorii susţin că în cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” din Arad exista practica de promovare a examenelor fără ca studenţii să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori.

S-a constatat o relaţionare între cadrele universitare şi secretare, atât cele din cadrul Universităţii “Vasile Goldiş”, cât şi cele de la o filială a universităţii (Petroşani), rezultând o implicare directă a unora dintre secretare şi cadre universitare (profesori, asistenţi universitari), în promovarea studenţilor, contra unor sume de bani, fără susţinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe lângă profesori pentru cunoştinţe personale, în sensul celor sus-menţionate, fiind la curent şi sprijinind în activitatea infracţională unele cadre universitare, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Interceptări

Astfel, în urma autorizării de către instanţa de judecată a interceptării convorbirilor telefonice purtate de inculpaţi, a reieşit faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2013, lectorul Mihaela Pop a intervenit pe lângă alţi colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe secretarele Violeta Mârşav şi Bianca Tănasă Bianca să accepte propunerea sa de a promova studenţi contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alţi profesori în acelaşi scop.

Totodată, inculpata Pop a reuşit să-l determine pe inculpatul Fildan să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere (prin înscrierea acesteia în catalog) unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul în cauză cumpărase influenţă mama acestuia, inculpata Brânduşa.

De asemenea, Mihaela Pop obişnuia să vândă lucrări de licenţă studenţilor, gata elaborate, cu garantarea promovării examenului de licenţă.

Percheziţie

La percheziţia efectuată la domiciliul Mihaelei Pop au fost identificate şi ridicate CD-uri conţinând lucrări de licenţă cu conţinut similar celor transmise contra cost către mai mulţi studenţi. Anchetatorii ai stabilit că aproximativ 90 erau identice în conţinut cu lucrări de licenţă din anii 2010, 2011 şi 2012.

Preţul unei astfel de tranzacţii era de aproximativ 300 de euro.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, iar primul termen a fost stabilit pentru 3 septembrie. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.