Legea comasarii alegerilor, partial neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 este partial neconstitutionala, astfel ca Parlamentul va trebui sa modifice articolele in cauza. Sesizarea privind neconstitutionalitatea apartine USL si a fost depusa la CCR pe 22 decembrie 2011.

La aflarea vestii, ,inistrii au intrerupt sedinta Guvernului, pentru a discuta despre decizia CCR.

Motivarea Curtii va fi data publicitatii martea viitoare. Actul normativ se va intoarce in Parlament, care este obligat sa modifice unele articole.

Decizia Curtii este asteptata de mai bine de o luna. Pe 18 ianuarie, CCR a amanat dezbaterile pe motiv ca trebuie sa ceara Guvernului detalii privind impactul financiar al aplicarii acestei legi, respectiv daca se economisesc 22 de milioane euro prin comasarea alegerilor.

Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca s-ar evita derapajele electorale din anul 2012 si s-ar reduce la jumatate cheltuielile, respectiv de la 43 de milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro.

Proiectul de lege nu prevede si reducerea numarului de parlamentari. Data alegerilor comasate urma a fi stabilita prin hotarare de guvern.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.