Liviu Dragnea, la DNA fix la 1 an de la referendum. Urmează judecata

Fix la 1 an de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu,  Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, s-a prezentat, luni seară în jurul orei 17.45, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a stat aproximativ 10 minute, declarând la ieşire că a putut vedea o parte din probele pe care le-au adunat procurorii în dosarul referendumului, în care este cercetat, insistând că este nevinovat. El susţine că este o coincidenţă faptul că a fost chemat la DNA exact în ziua în care, acum 1 an, avea loc referendumul. Procurorii au finalizat dosarul, Dragnea a dat cu suspendatul şi acum urmează să fie trimis în judecată. 

“Am venit să mai studiez dosarul referendumului şi probabil că o să mai vin. Am stat cam 10 minute. Am apucat să văd ceva. Probabil o să mai vin să studiez (…) Nu ştiu dacă e vorba de probe, dar sunt foarte multe declaraţii, foarte multe dosare de declaraţii, pentru că au fost audiaţi foarte mulţi oameni”, a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a adăugat că este nevinovat. “Eu am spus tot timpul că-s nevinovat. Eu am organizat o campanie electorală pentru referendum şi-atât”, a mai spus el.

Dragnea a arătat că i s-ar părea firesc să nu fie trimis în judecată şi să fie scos de sub urmărirea penală.

Urmărit penal din 6 septembrie 2012

Amintim că, din 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea – pe vremea aceea preşedinte al CJ Teleorman – este urmărit penal de procurorii anticorupţie, care îl acuză că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind 10 metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnături.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea este urmărit penal pentru săvârşirea a 4 infracţiuni:

– folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite;

– asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;

– instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane;

– instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al PSD, Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care să garanteze validarea acestuia.

În 9 octombrie, procurorii DNA anunţau că au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticorupţie precizau că cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012.

În sarcina celor 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

La puţin timp după anunţul DNA privind începerea cercetării penale a lui Dragnea, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că el şi toţi membrii BPN şi CExN au semnat autodenunţuri la DNA, pentru că şi ei au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

În 16 iulie 2013, senatorul PPDD Valer Marian, recent exclus din PSD, a depus la DNA un denunţ la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzându-l de fraudarea referendumului. Documentul conţinând acuzaţiile a fost dat publicităţii anterior. Conducerea PSD,în frunte cu Victor Ponta, l-a ironizat însă pe Valer Marian, sugerând că ar avea probleme psihice.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.