UPDATE! Mădălin Dumitru, şeful Infrastructurii din PMB, reţinut de DNA sub 6 capete de acuzare

Mădălin Dumitru, şeful Direcţiei Infrastructură din PMB şi mâna dreaptă a lui Sorin Oprescu, a fost reţinut astăzi, de procurorii DNA sub acuzaţia de acordare ilegală de de contracte (în mod preferenţial) şi va fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă. La ora 15.20 el a ieşit însoţit de anchetatori şi dus în arestul Poliţiei Capitalei. La sediul DNA sunt audiate şi alte persoane, printre care reprezentanţii firmelor care au încheiat contracte cu Primăria Capitalei în perioada 2011 – 2014 şi este posibil să fie luate măsuri şi împotriva acestora.

În 28 mai, procurorii DNA au efectuat 20 de percheziţii în acest dosar, inclusiv la domiciliul lui Mădălin Dumitru şi la biroul său din Primăria Municipiului Bucureşti, dar şi la sediile firmelor cliente la banii publici.

Mădălin Dumitru a fost adus la şefia Direcţiei de Infrastructură în anul 2008, de primarul general Sorin Oprescu, imediat după preluarea conducerii Bucureştiului.

Oprescu va fi şi el audiat în dosar.

UPDATE ora 18.30: Oprescu l-a suspendat din funcţie pe Dumitru.

UPDATE ora 16.30: Redăm integral comunicatul DNA remis cu puţin timp în urmă:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, de la data de 05.06.2014, ora 14:15, până la data de 06.06.2014, ora 14:15, a inculpatului DUMITRU MĂDĂLIN IONICĂ, director al Direcția generala infrastructură și servicii publice din cadrul Primăriei mun. București, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

– fals în declarații (3 acte materiale); 
– efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția; 
– participație improprie la delapidare, în formă continuată; 
– luare de mită; 
– abuz în serviciu; 
– 3 infracțiuni de trafic de influență; 

Din ordonanța de reținere, întocmită de procurori a rezultat că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică în calitate de director al DGISP din cadrul Primăriei mun. București – funcționar public cu atribuție de conducere în cadrul autorității publice locale, deși avea obligația de a-și declara averea, în condițiile prevăzute de lege, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la veniturile realizate în perioada 2008 – 2013.

Astfel acesta, în declarația de avere din data de 04.11.2008 nu a menționat venituri în sumă de 150.000 de euro obținute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare – cumpărare pentru un teren în suprafață de 217 m.p., situat în mun. București.

De asemenea, în declarația de avere din data de 04.11.2010 nu a trecut venituri în sumă de 90.200 lei obținute din cesionarea părților sociale la SC MAGISTRAL SRL, al cărei reprezentant era.

În declarația de avere din data de 10.06.2013 nu a declarat veniturile obținute din închirierea închirierea unui imobil situat în orașul Voluntari, jud. Ilfov (1.850 euro/lună, pentru anul 2012 = 5.500 euro, ianuarie – iulie 2013 = 11.100 euro). În aceeași declarație de avere a declarat în fals venituri în sumă de 500.000 lei și 150.000 euro obținute ca urmare a încheierii a trei antecontracte de vânzare – cumpărare și nu a declarat 8 ceasuri (LONGINES MONT BLANC etc.).

După numirea în funcția de director al DGISP din cadrul primăriei mun. București, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a continuat să efectueze acte de administrare a societăților SC PRECON SRL și SC MAGISTRAL SRL atât în mod direct cât și prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora.

Astfel Dumitru Mădălin Ionică era cel care stabilea strategia de dezvoltarea societăților indicând administratorului/directorului general proiectele ce trebuie dezvoltate, oportunitățile de afaceri, termenii ofertelor și termenii contractelor încheiate de cele două societăți, precum și prioritizarea plăților.

S-a stabilit, de asemenea că Dumitru Mădălin Ionică identifica posibilii clienți ai societăților, discuta cu aceștia, le solicita întâlniri cu persoane din conducerea celor două societăți, însoțea clienții la sediul societăților pe care le administra în fapt.

Urmare a exercitării acestor activități incompatibile cu funcția exercitată inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a obținut foloase materiale necuvenite care constau în:

– suma de 48.000 lei ridicată din casieria SC PRECON SRL de administrator la solicitarea sa și depusă de acesta într-un cont indicat;

– costurile suportate de SC PRECON SRL pentru angajarea unui șofer personal, respectiv retribuția acestuia;

– costurile suportate de SC PRECON SRL pentru asigurarea folosinței mai multor autoturisme (rate de leasing, asigurări, taxe, cheltuieli de întreținere) – autoturismul marca Chrysler Grand Voyager ;

– autoturism marca Audi A5; autoturismul marca Audi Q7, costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el și fiul său.

S-a stabilit, de asemenea că au fost obținute foloase și pentru alte persoane, reprezentând salarii aferente perioadei 20.10.2010 – 16.05.2013 (30 luni x 7.130 lei – 213.900 lei) și costurile aferente asigurării folosinței mai multor autoturisme.

În perioada 2009 – 2014, în calitate de director general în cadrul Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice (DGISP) din cadrul Primăriei Generale, președinte al comisiilor de evaluare, președinte al comisiei de recepție a lucrărilor, a pretins și primit de la o societate comercială foloase necuvenite de peste 9.200 lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparații/renovare/instalații, materialele necesare și obiecte electrocasnice pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii, derularea în bune condiții a contractelor și pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

În aceeași calitate, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică, prin recepționarea unor lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea și consolidarea structurii de rezistență a Pasajului denivelat suprateran Băneasa” a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcțional zincat” au fost decontați în plus 701 metri parapet nepus în operă.

Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrări neefectuate este de 372.636 lei fără TVA și a fost recuperat integral, iar folosul firmei care a realizat lucrările constă în suma de bani încasată nelegal, constatarea finalizării lucrărilor și neaplicarea unor sancțiuni contractuale .

Tot în perioada 2009 – 2014, a primit de la reprezentanții a 2 societăți comerciale a 2 autoturisme unul marca Mercedes, celălalt marca BMV X6 și alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro și 9.000 lei, în vederea obținerii pentru acestea de lucrări în subcontractare, avize/aprobări, a efectuării plăților la timp.

Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 06 iunie 2014 Tribunalului București pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.