UPDATE! Maior a demisionat de la șefia SRI

George Maior a demisionat astăzi din funcția de director al Serviciului Român de Informații (SRI), pe care o deținea de 8 ani și 3 luni. Președintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia, anunță Administrația Prezidențială.

UPDATE: Interimatul la șefia SRI este asigurat de generalul-locotenent Florian Coldea, director adjunct în SRI.

Înainte de alegerile prezidențiale de anul trecut, Maior declara că își va prezenta demisia noului președinte, arătând că rămâne la latitudinea acestuia dacă își va continua mandatul.

Premierul Victor Ponta – căruia Maior îi este naș la a doua căsătorie, cea cu Daciana – anunța la vremea respectivă că îl are în vedere pentru funcția de premier după ce el va ajunge Președintele României. În cărți se mai aflau Tăriceanu și Florin Georgescu. Cum însă Ponta a pierdut alegerile, Iohannis va fi cel care va decide cine o să preia șefia SRI.

Dispută cu șeful CCR

Maior părea că uitase de promisiune, însă a demisionat după disputa publică de acum câteva zile cu președintele Curții Constituțioanle a României, Augustin Zegrean, pe tema legilor securității – mai precis a ultimei legi privind securitatea cibernetică, declarată de CCR neconstituțională, în integralitate.

“Nu vreau să intru în contradicție cu instituțiile statului, pentru că am spus și repet și îmi doresc asta, ca relațiile între instituții să fie loiale și cinstite, dar, din păcate, acest lucru nu s-a înțeles de toată lumea”, a spus președintele CCR în 22 ianuarie.

Întrebat dacă una dintre aceste instituții este SRI, Zegrean a replicat: “Da, este și SRI. A fost un comunicat chiar după prima lege, nu? După legea cu cele două decizii cu Big Brother, cum le spuneți dvs, a fost un comunicat foarte dur la adresa Curții. Ni se spune că am creat un vid legislativ de o gravitate excepțională. Or, repet, legea pe care am declarat-o neconstituțională nu era încă lege”.

Numit de la PSD, de Băsescu

Senator PSD din toamna lui 2004, George Maior a fost numit director al SRI de către fostul peședinte Traian Băsescu, în 4 octombrie 2006, cu precizarea că dorește ca la șefia Serviciilor să facă parte membri ai altor partide decât cel de la care a provenit el.

Nu știm dacă și noul președinte Iohannis va numi din partea Opoziției un șef la SRI, dar cel mai probabil asta se va întâmpla, deoarece PSD se află la putere.

Nici SIE nu are șef

Precizăm că în acest moment niciunul dintre Servicii nu are director, fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, părăsind această funcție în toamna anului trecut, pentru a candida la Președinția României.

A obținut în jur 2% din voturi în primul tur, iar la al doilea a fost numit de premierul Victor Ponta – și el candidat la prezidențiale – ministru de Externe în locul lui Titus Corlățean, care a demisionat după blocarea alegerilor din primul tur în diaspora.

Meleșcanu a demisionat și el la două zile după turul 2, organizând la fel de dezastruos procesul de votare în străinătate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.