Mama premierului Ponta, audiată la DNA în dosarul ginerelui Herțanu arestat pentru corupție

Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, a fost audiată în această dimineață la sediul DNA Ploiești în dosarul în care ginerele său, Iulian Herțanu, este arestat pentru că a deturnat fonduri europene și a comis infracțiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 10 milioane de lei în contractul de extindere a canalizării în orașul Comarnic.

Mama lui Ponta a fondat o firmă, SC Exfin 2000, pe care a cedat-o ulterior fiicei sale Alexandra Herțanu iar în prezent spune că are doar calitatea de angajată part-time la aceasta. Precizăm însă că firma controlată de soții Herțanu asigură servicii de contabilitate pentru contracte finanțate din bani publici.

De asemenea, trebuie spus că Cornelia Naum este pensionară, astfel că angajarea sa la firmă nu se justifică pentru „a-i merge” cartea de muncă. În prezent are 72 de ani, iar în urmă cu 4 ani l-a reprezentat pe fiul ei Victor Ponta – pe atunci avocat -, în verificările la contractul de consultanță acordată de Ponta și Dan Șova, prin firma lor de avocatură, Complexului Energetic Turceni.

Potrivit avocatului său, Cornelia Naum a fost chemată astăzi la audiere la DNA în urma unor discuții la care aceasta a participat cu privire la contractul pentru Comarnic. “Sigur că a participat la niște discuții între niște persoane care au calitate în acest dosar. Despre asta s-a discutat” la DNA, a precizat avocatul Bogdan Vlad.

Întrebată de jurnaliști dacă a oferit consiliere ginerelui pentru contractul de la Comarnic, ea a refuzat să răspundă.

Avocatul său a exclus însă această posibilitate, spunând: „Nu, domnule, asta este speculația dumneavoastă!”.

El a insistat că mama premierului are calitate de martor în acest dosar ”și va rămâne cu această calitate în cauză”.

Vom vedea dacă Cornelia Naum va rămâne doar martor în acest dosar sau dacă va fi învinuită de vreo faptă de corupție.

Familia lui Ponta, în dosarul de corupție

Premierul Victor Ponta nu a dat deocamdată nicio declarație, dar săptămâna trecută, când mama sa ar fi trebuit să se prezinte la audieri la DNA însă le-a transmis procurorilor că nu poate veni, el a acuzat că jurnaliștii au „porcăit-o” și au „linșat-o public”, iritat că acest subiect a fost dezbătut la tv și în presa scrisă, așa cum procedează mass-media în toate dosarele DNA.

Întrebată astăzi dacă se simte „linșată”, Cornelia Naum i-a întrebat la rândul său pe jurnaliști: ”Dumneavoastră ce părere aveți?!?”.

Sora lui Ponta, Alexandra Herțanu, a fost și ea audiată, în 26 februarie, în dosarul în care soțul ei este arestat alături de un partener de afaceri, Vladimir Ciorbă. La intrarea în sediul DNA Ploiești, aceasta le-a spus jurnaliștilor că nu știe despre ce dosar este vorba, iar la ieșire, ea a afirmat că a avut ceva „de recuperat”, după percheziția făcută de procurori la domiciliul său și la firmă.

Întrebată de ziariști dacă era conştientă de ce făcea soţul său, Alexandra Herţanu le-a replicat: “Sunt conştientă tot timpul!”.

Baronul PSD de Prahova și deputații Sebi Ghiță și Vlad Cosma, sub control judiciar

Amintim că săptămâna trecută a fost audiată și sora premierului, Alexandra Herțanu, în dosarul în care soțul ei este arestat iar nume grele din politică și apropiați ai lui Ponta din PSD sunt cercetați sub control judiciar în acest dosar: deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma – salvat de arestare prin votul din 17 februarie 2014 al membrilor Camerei Deputaților în frunte cu Victor Ponta -, precum și de baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma. Cei doi Cosma au fost trimiși în judecată într-un alt dosar de corupție, anul trecut.

Acum, Ghiță și Coman tatăl și fiul au fost plasați sub control judiciar. Sebi Ghiță a încercat săptămâna trecută să scape de această măsură preventivă dispusă pentru 60 den zile, însă instanța i-a respins solicitarea.

Despre Sebi Ghiță, procurorii DNA au probe că a intervenit pentru numirea în funcții a unor persoane și obținerea de informații confidențiale de la funcționari ai SC Hidro Prahova SA – firmă a CJ Prahova condus de Mircea Coman -, pentru a atribui ilegal firmei cumnatului lui Ponta, firmă asociată cu SC Euroconstruct, contractul de extindere a rețelei de canalizare din Comarnic.

Ulterior, și Iuliu Virgiliu Roman, directorul de producție al SC Hidro Prahova SA, a fost plasat sub control judiciar.

Grup infracțional organizat

Anchetatorii arată că scopul grupului infracțional a fost atins, urmărirea penală relevând:

– deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de SC Grossman Engineering Group SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări);

– sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei, din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei impozit pe profit.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.