Mandat de arestare în lipsă pentru Marko Attila

Fugit din țară încă din decembrie 2014, imediat după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare într-un prim dosar și fiind învinuit în altul – despăgubirile frauduloase de la ANRP -, Marko Attila (UDMR) a demisionat din Camera Deputaților, prin e-mail, iar astăzi Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ) a decis arestarea preventivă în lipsă a acestuia, pentru 30 de zile, în urma solicitării DNA. 

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată.

Marko Attila este acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (3 infracțiuni), faptă comisă pe vremea când era secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului Tăriceanu, la Departamentul pentru relații interetnice.

Într-un prim dosar trimis în judecată în decembrie 2014 – dosarul Bica ANRP -, Marko Attila a scăpat deoarece dispăruse din țară, cauza sa fiind disjunsă într-un alt dosar.

În 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alți 7 inculpați, printre care și fostul șef al ANI, Horia Georgescu, care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), precum și 4 inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizați.

Potrivit rechizitoriului, cei 12 inculpați au prejudiciat cu peste 84,5 milioane euro bugetului statului.

“Din ansamblul activităților investigative desfășurate până la momentul emiterii rechizitoriului a rezultat că inculpatul Marko Attila Gabor s-a sustras activităților de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat. La 26 martie, s-a solicitat Parlamentului României — Camera Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a inculpatului Marko Attila. La 22 aprilie, Parlamentul României — Camera Deputaților a transmis DNA adresa nr. 1/1296/VZ din 16.04.2015, prin care a înștiințat că Marko Attila Gabor și-a depus demisia din funcția de deputat începând cu 1 aprilie 2015. La 16 aprilie, președintele Camerei Deputaților a luat act de această demisie, prin urmare solicitarea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a rămas fără obiect”, a precizat DNA.

Totodată, la 8 aprilie, în urma cererii formulate de apărătorul ales al lui Marko Attila, i-a fost predat unuia dintre avocații inculpatului un suport optic conținând, în format electronic, toate actele de urmărire penală efectuate până la data respectivă în dosarul penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.