Mazăre, reținut de DNA și dus în „Beciul Domnesc”

Primarul Radu Mazăre a fost reţinut în această seară de procurorii anticorupţie, scos încătușat din sediul DNA și „cazat” 24 de ore în arestul Poliției Capitalei – „Beciul Domnesc”, cum l-a denumit chiar el, prevăzând acest deznodământ încă de la prânz, când s-a prezentat la audieri aducându-și bagajul: „trening, o carte, o cruce şi mâncare”.

Mâine, Mazăre va fi prezentat Instanței Supreme, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ironia sorții face ca Mazăre să fie reținut într-un dosar deschis în urma sesizării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), al cărei șef, Horia Georgescu, a fost reținut și el astăzi, după 6 ore și jumătate de audiere, sub acuzația de 3 infracțiuni de abuz în serviciu comise pe vremea când era membru în Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor din cadrul ANRP (2008-2009).

Așadar, amândoi își vor petrece noaptea în același loc: arestul Poliției Capitalei.

Mazăre le-a spus jurnaliștilor că dosarul său are legătură cu faptul că TV Neptun şi Ziarul Telegraf au câştigat anumite licitaţii la Primăria Constanţa, ambele instituții mass-media avându-l ca acţionar pe omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv în 5 februarie, într-un alt dosar.

Radu Mazăre a mai spus că împreună cu Strutinsky are acţiuni la Hotelul Flora.

“La momentul respectiv, în 2009, cei de la ANI au considerat că este conflict de interese, procurorii au cercetat şi au spus că nu este, iar acum mi s-a făcut iar o reclamaţie pentru acelaşi motiv”, a afirmat primarul Constanţei.

DNA îl acuză însă de fapte mult mai grave, printre care 3 infracțiuni de luare de mită.

Iată faptele, potrivit DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe 24 de ore, începând cu data de 16.03.2015, a inculpatului MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al municipiului Constanța, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– luare de mită (3 infracțiuni),

– abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– conflict de interese (două infracțiuni). 

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul STRUTINSKY SORIN GABRIEL, om de afaceri, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită.

În ordonanțele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat.

În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

În același timp între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.

Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.

Din analiza procedurii de achiziție care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislației aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ștefan, referitoare la:

– impunerea condiției ca ofertanții să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toată perioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților,

– modul de estimare a valorii contractului,

– alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanța prin gestiune delegată, 

– inexistența numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanți,

– tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.

În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie și societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

În perioada noiembrie 2008 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, a semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanța și o societate comercială, la care era asociat inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care inculpatul Mazăre Radu Ștefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei cât și pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel.

Inculpaților Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 17 martie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.