Medic de copii, prins cu mita

Când medicii pretind bani pacienţilor este un lucru grav, dar când cer mită părinţilor pentru eliberarea unui certificat de handicap copilului deja bolnav este de-a dreptul crimă. Un astfel de caz a fost prins în flagrant, la Bacău, de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Medicul în cauză, o femeie – probabil şi mamă – a fost reţinută, luni, prin decizia Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. Ea este nu numai specialist în neurologie şi psihiatrie pediatrică, ci şi şefa Laboratorului Sănătate Mintală Infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău şi membru al Serviciului de evaluare Complexă al Copilului cu Dizabilităţi, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

“În fapt, la data de 11.07.2012, a fost înregistrat dosarul penal nr 1514/2012 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, cu privire la comiterea infracţiunii de trafic de influenţă de către numita M.E. care, în mod repetat, a condiţionat actul medical de primirea unor sume de bani sau alte foloase. Sumele erau pretinse pentru cazurile de dizabilităţi reale a celor ce necesitau revizuiri anuale, în vederea menţinerii gradului de handicap cu toate consecinţele ce decurg din această situaţie”, se arată în comunicatul remis redacţiei de DGA.

În 18 octombrie, învinuita a primit 1.000 de lei mită ca primă tranşă, de la B.C., pentru ca, în schimb, să-i elibereze un certificat medical pentru fiica sa minoră, pe baza căruia ulterior să-şi exercite influenţa la membrii Comisiei pentru Protecţia Copilului în vederea încadrării acesteia într-un anumit grad de handicap.

În 22 octombrie s-a organizat flagrantul. “Lucrători din cadrul DGA, sub directa coordonare a procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, cu sprijinul tehnic al S.R.I.– Direcţia Judeţeană de Informaţii Bacău şi cu participarea Grupării Mobile de Jandarmi Bacău şi a B.C.C.O.A. Bacău, au organizat şi prins în flagrant pe numita M.E. – medic specialist în neurologie şi psihiatrie pediatrică, şef al Laboratorului Sănătate Mintală Infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău şi membru al Serviciului de evaluare Complexă al Copilului cu Dizabilităţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului -, care pretindea şi primea sume de bani de la părinţii sau aparţinătorilor minorilor afirmând că în schimbul acestor foloase poate influenţa membrii comisiei în vederea acordării unor certificate pentru încadrarea acestora într-un anumit grad de handicap”, precizează DGA.

Tot luni s-au efectuat 9 percheziţii la diverse imobile, ocazie cu care s-au ridicat importante sume de bani şi bunuri.

“În cauză, s-a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, pentru numita M.E., urmând ca în cursul zilei de astăzi, să fie prezentată instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, pentru medicul S.C. s-a dispus măsura de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. La acţiune au participat lucrători ai Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) din 8 judeţe, respectiv Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Vaslui, Suceava, Botoşani şi Iaşi”, mai arată DGA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.