UPDATE! Medici şpăgari de la Spitalul de Copii „Gr. Alexandrescu”, ridicaţi de procurori

Doi medici de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti au fost ridicaţi, marţi, de procurorii de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că au cerut bani pentru a opera 3 copii. În buzunarele fiecăruia dintre ei au fost găsiţi câte 3.000 de lei, bani care, probabil, proveneau  de la mai multe “consultaţii”de acest fel. Este vorba despre chirurgul Gheorghe Ştefan Ozsvath şi anestezistul Florin Rusu. Cei doi au fost duşi la audiere la Parchet şi vor prezentaţi magistraţilor Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Amintim că spitalul a beneficiat de fonduri de 15,2 milioane euro din bugetul de anul trecut al Primăriei Sectorului 1, pentru construirea unui Centru de Excelenţă în Chirurgie Cardiovasculară” pediatrică. Cei doi medici aruncă acum o pată neagră peste cea mai prestigioasă unitate medicală pentru copii din ţară.

UPDATE: Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, marţi seara, ca medicii reţinuţi de procurori să fie cercetaţi în libertate. Managerul spitalului, Dan Enescu, anunţase că le va suspenda contractele de muncă, dacă li se va prelungi perioada de reţinere. Acum nu mai este cazul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Capitalei, Bogdan Staicu, medicii au fost denunţaţi chiar de părinţii copiilor, înainte de efectuarea intervenţiilor chirurgicale.

“În cursul zilei de luni, anterior operaţiilor, medicul chirurg i-a abordat pe aparţinătorii celor trei pacienţi şi le-a transmis că pentru efectuarea intervenţiilor este necesar să primească anumite sume de bani, respectiv câte 600 de lei pentru fiecare pacient. Aparţinătorii trebuiau să dea bani şi medicului anestezist care participa la operaţii, sumele fiind în jur de 200 de lei”, a declarat Staicu.

“Au plătit şi s-a făcut operaţia, iar remiterea de bani a fost înregistrată în mediul ambiental în incinta spitalului, cu mijloace audio-video. La câteva ore după aceste înregistrări, medicii au fost conduşi la sediul Parchetului”, a adăugat procurorul.

Acum, părinţii copiilor operaţi vor trebui, vrând-nevrând, să dea ochii cu medicii cărora le-au dat şpagă. În aceste condiţii, este exclus ca alţi părinţi să îndrăznească măcar să se gândească  la vreun denunţ, în caz că li se pretind şi lor bani,

În dosar mai este cercetat şi un medic rezident.

Medicii primeau şpagă între 600 şi 1.000 de lei pentru o operaţie, bani pe care îi cereau pur şi simplu părinţilor acelor copii care urmau să fie operaţi.

“S-a reţinut că, în zilele de 7 şi 8 aprilie 2013, pentru a efectua intervenţiile chirurgicale asupra pacienţilor minori C.A.M., C.V.G. şi G.L.C., medicul chirurg Ozsvath Gheorghe Ştefan a primit câte 600 de lei pentru fiecare intervenţie chirurgicală. La percheziţia corporală efectuată asupra medicului a fost găsită suma de 3.076 de lei”, au precizat procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Anchetatorii l-au reţinut şi pe medicul anestezist Florin Rusu, pentru că a primit 550 de lei pentru a participa la cele trei operaţii.

“Totodată, s-a reţinut că, în ziua de 8 aprilie 2013, pentru a participa la cele trei intervenţii chirurgicale, medicul anestezist Rusu Florin Dumitru Cătălin a primit suma de 150 de lei pentru primul pacient, respectiv câte 200 de lei pentru fiecare dintre ceilalţi doi pacienţi. Medicul avea asupra sa suma de 3.050 de lei la momentul conducerii la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, mai arată procurorii.

Cercetările în acest caz au fost făcute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Ironia sorţii face ca medicul anestezist Florin Rusu, şeful Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, să fie exact cel care a reuşit să ţină în viaţă cei 5 bebeluşi arşi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Managerul spitalului, profesorul Dan Enescu, se arată consternat de acest incident şi susţine că până în prezent nu a primit nicio reclamaţie la adresa celor doi doctori. El a dispus o anchetă internă şi suspendarea temporară a contractelor de muncă ale medicilor acuzaţi de luare de mită, dacă li se va prelungi perioada de reţinere.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.