Medicul Șerban Brădișteanu, condamnat pentru favorizarea lui Năstase – sentință definitivă

După ce fusese achitat de instanța de fond în martie 2014, medicul Șerban Brădișteanu a fost condamnat astăzi, de Completul de 5 judecători ai Instanței Supreme, la 1 an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, infracțiune comisă din momentul internării la Spitalul Floreasca a fostului premier Adrian Năstase.

Prectic, Brădișteanu a încercat tergiversarea punerii în executare a condamnării  la 2 ani de închisoare cu executare a lui Năstase, în 20 iunie 2012, când acesta a avut o tentativă de sinucidere ce s-a dovedit că nu necesita internare, deoarece suferise doar câteva zgârieturi la gât, totul dovedindu-se ulterior un circ de mari proporții.

Practic, Șerban Brădișteanu a încercat să repete scenariul testat pe baronul PSD de Argeș, Constantin Nicolescu, în anul 2011, când l-a operat de urgență, salvându-l de arest preventiv când acestuia i-a venit rău la DNA Pitești în momentul în care a aflat că este reținut iar procurorii cer arestarea lui preventivă. Dus de urgență cu om ambulanță la București, Nicolescu a fost operat pe cord de Brădișteanu iar apoi anchetatorii au renunțat să mai ceară arestarea lui.

În cazul Năstase, Raportul IML a confirmat ce au văzut toţi românii la tv: Adrian Năstase nu a necesitat internarea în spital.  

Năstase a fost însă internat de Brădișteanu timp de 6 zile, operat la Chirurgie plastică de către un alt medic și ar mai fi fost ținut mult și bine în spital dacă nu ar fi intervenit procurorii DNA, care au demonstrat „încercarea de zădărnicire a punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian”, potrivit rechizitoriului.

Anchetatorii au precizat în document că Brădişteanu „şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor, dintr-o altă secţie”.

“În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”, se mai arată în rechizitoriu.

Brădişteanu a mai fost acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat. 

Urmărirea penală a lui Brădişteanu a început în 26 iunie, procurorii DNA acuzându-l de infracțiuni asimilate celor de corupție.

Dosarul a fost trimis în judecată în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie 2013.

Șef al Secţiei de chirurgie cardiovasculară, Șerban Brădișteanu este fost senator PSD și medicul de casă al liderilor acestui partid.

Caii de la bicicletă

Brădișteanu va trebui să se supună unor reguli pe parcursul a 3 ani, urmând să respecte un anumit program de supraveghere.

Însă el își va putea continua activitatea de medic, așa cum face Tudor Chiuariu în Parlament, în calitate de membru al Comisiei Juridice, încasând leafă de la stat și beneficiind de toate privilegiile acordate aleșilor, chiar dacă este condamnat la închisoare cu suspendare.

Achitat și în dosarul mitei de 4 milioane euro

Într-un alt dosar, mult mai grav și care trenează de 8 ani, medicul Şerban Brădişteanu a fost achitat de magistraţii Tribunalului Bucureşti, în 7 ianuarie 2014.

Este vorba despre dosarul în care este acuzat de DNA că a primit mită peste 3,5 milioane de euro şi 500.000 de dolari, în conturile unei firme off-shore, în schimbul favorizării unor firme pentru achiziţionarea de aparatură medicală uzată şi inutilă pentru penitenciarele din România, pe vremea ministrului Justiției Rodica Stănoiu – evident, în Guvernul Năstase.

Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitație, printre care și medicul Șerban Brădișteanu, a fost dispusă de DNA la data de 4 mai 2006.

Trimis în judecată în 22 martie 2007, doi ani mai târziu, în decembrie 2009, Brădișteanu a fost achitat de o instanță a Tribunalului București, dar DNA a atacat sentința iar Curtea de Apel București a decis ca dosarul să fie trimis spre rejudecare.

După 4 ani, istoria s-a repetat: Brădișteanu a fost achitat de o altă instanță a Tribunalului București, dar sentința nu este definitivă și s-ar putea ca instanța superioară să nu mai fie atât de indulgentă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.