Medicul Şerban Brădişteanu, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului Năstase

Medicul Şerban Brădişteanu – cel care l-a îngrijit la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală pe Adrian Năstase, după tentativa de sinucidere a acestuia din seara de 20 iunie, când a aflat că a fost condamnat la 2 ani de închisoare -, a fost trimis în judecată, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru favorizarea infractorului. Infracţiunea este în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Urmărirea penală a lui Brădişteanu a început în 26 iunie. Raportul IML confirmă ce au văzut toţi românii la tv: Adrian Năstase nu a necesitat internarea în spital. Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Brădişteanu, fost senator PSD, mai are un dosar pe rol la Tribunalul Bucureşti, pentru că a luat mită 4 milioane de euro, în perioada 2001-2002, la achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare.

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii arată că “inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian”, au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii precizează că Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea fostului premier PSD Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.

“În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”, au mai arătat procurorii.

Brădişteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Toate aceste fapte ale medicului Brădişteanu au dus la prelungirea internării în spital şi amânarea momentului transferării lui Năstase la o unitate de detenţie. În această situaţie, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au fost nevoiţi să facă demersuri legale suplimentare pentru clarificarea îndeplinirii condiţiilor juridice de transfer.

În urma acestor demersuri, la data de 26 iunie, Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de executare, a stabilit că “situaţia persoanei condamnate Năstase Adrian de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei“.

Astfel, ca urmare a acestei decizii a instanţei, Adrian Năstase a fost transferat în aceeaşi zi de la Spitalul Floreasca la penitenciar.

În 5 decembrie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis ca din pedeapsa de 2 ani a lui Năstase să i se scadă cele 7 zile petrecute în Spitalul Floreasca. Fostul premier va sta însă după gratii numai 7 luni, întrucât vârsta de peste 60 de ani îi permite să ispăşească numai o treime din pedeapsă, la care se vor adăuga în minus şi zile pentru bună purtare. În concluzie, Năstase va ieşi din închisoare la sfârşitul lui ianuarie 2013.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.