UPDATE! Melania Vergu, trimisă în judecată pentru fraude POSDRU prin proiectul “Practică să înveţi, învaţă să practici”

Melania Vergu, fost jurnalist şi consilier al ministrului Educaţiei, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru înşelăciune, conflict de interese şi fals în documente prin care a obţinut fonduri europene şi de la bugetul de stat în valoare de 6,5 milioane lei. Fiul acesteia, Ioan Teodor Vergu, a fost scos de sub urmărire penală. Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

UPDATE 25 noiembrie: CAB a condamnat-o pe Vergu la 4 ani de închisoare cu executare. Sentinţa poate fi atacată cu recurs.

Procurorii arată în rechizitoriu că, în 8 octombrie 2008, Melania Vergu, în calitate de administrator şi asociat al SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finanţare în vederea obţinerii de fonduri europene.

Ea a depus documente şi declaraţii inexacte în care a consemnat date nereale referitoare la condiţiile pe care le îndeplinea firma sa în vederea accesării de fonduri acordate prin programul POSDRU, cum ar fi numărul de angajaţi, profitul şi cifra de afaceri, experienţa în domeniul formării profesionale, notează procurorii DNA.

În baza acestor documente, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL a beneficiat de fonduri europene pentru punerea în practică a proiectului intitulat “Practică să înveţi, învaţă să practici”.

“În cadrul acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu Melania a menţionat date nereale referitoare la munca prestată în vederea obţinerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi şi studenţi. În realitate, acestea date au fost obţinute de Vergu Melania care, în calitatea sa de consilier personal al ministrului învăţământului, a formulat două adrese către unităţile de învăţământ superior şi inspectoratele şcolare”, precizează procurorii DNA.

Ea a mai formulat alte două cereri de rambursare, în care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului firmei sale.

“În această modalitate, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL a obţinut pe nedrept suma totală de 6.492.653 lei, reprezentând fonduri europene şi de la bugetul naţional”, susţin procurorii.

Pentru recuperarea prejudicului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile ale Melaniei Vergu.

Fiul a scăpat

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a fiului Melaniei Vergu, Ioan Teodor Vergu, director şi asociat al societăţii Edu Tim Consultanţă Europeană SRL.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că acesta “nu a cunoscut aspectele nereale şi inexacte inserate de Vergu Melania în cererile de finanţare”.

Sesizare ANI

Cercetările în acest caz au fost făcute după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat DNA cu privire la posibila săvârşire de către Melania Vergu a infracţiunii contra intereselor financiare ale Comunităţii Europene şi a infracţiunii de conflict de interese.

ANI arăta că cererea de finanţare a fost aprobată de Ministerul Muncii, prin AMPOSDRU, în 18 noiembrie 2009. Până la data de 14 martie 2011, în cadrul proiectului s-au făcut două plăţi, în cuantum de 1.448.599,39 lei, la data de 4 martie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 5 februarie 2010, şi, respectiv, 3.186.799,91 lei, la data de 19 octombrie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 21 septembrie 2010.

Vergu a schimbat sediul firmei la ea acasă şi a folosit bani europeni pentru modernizarea locuinţei

ANI a constatat că în 22 februarie 2010, după semnarea contractului de finanţare, Melania Vergu a schimbat sediul social al firmei din B-dul Aviatorilor, în baza unui contract de comodat. Activităţile manageriale şi administrative ale proiectului au fost efectuate la un imobil din strada Ion Câmpineanu, proprietatea Melaniei Vergu, în care aceasta îşi are şi domiciliul.

Totodată, ANI arăta că în cadrul proiectului au fost raportate şi decontate “cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene”, reprezentând plăţi în valoare totală de 486.872 de lei.

Din aceşti bani, a folosit 102.000 de lei pentru “amenajarea sediului”, 6.722 de lei pentru “proiectare-montare centrală termică”, 75.630 de lei pentru “achiziţie mobilier” şi 294.117 de lei pentru “achiziţie echipamente de calcul, aparatură video şi foto”.

ANI a mai constatat că există indicii temeinice privind săvârşirea de către Melania Vergu a infracţiunii de conflict de interese, “constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.

Conflict de interese

În acest sens, ANI nota că, în 24 decembrie 2009, Melania Vergu a fost numită în funcţia de consilier personal în Cabinetul ministrului Educaţiei din acea perioadă, iar la data de 18 noiembrie 2009 AMPOSDRU a aprobat cererea de finanţare “Practică să înveţi, învaţă să practici”, pentru o finanţare nerambursabilă în valoare de 14.678.765,45 lei. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost încheiat în 27 ianuarie 2010, în perioada în care Melania Vergu era consilier personal în Cabinetul ministrului Educaţiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.