Mercurialul şpăgilor la Universitatea Bioterra

Surse judiciare au anunţat ce sume le cereau angajaţii de la Universitatea Bioterra cercetaţi de procurori studenţilor pentru o mărire de notă şi pentru o diplomă de licenţă. Profesorii ar fi pretins de la studenţi între câteva sute şi 1.000 de euro pentru o mărire de notă şi între 1.000 şi 3.000 de euro pentru o diplomă de licenţă. Unii studenţi erau ajutaţi să primească subiectele pentru examenul de licenţă, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro.

Cei care vroiau să îşi mărească notele obţinute la examene puteau rezolva problema  cu o şpagă de la câteva sute de euro până la 1.000 de euro.

Au fost însă şi cazuri în care unii studenţi au primit note deşi nu au participat la examene. Pentru obţinerea diplomei de licenţă în acest fel erau cerute sume între 1.000 şi 3.000 de euro, au mai precizat sursele citate.

Parchetul i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti – Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, şi pe Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă.

Florin Adrian Dulugeac, reţinut deja de procurori, este acuzat de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, iar Laura Harcan este cercetată pentru fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie- iulie, Adrian Dulugeac ar fi furnizat informaţii care nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane ce au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra Bucureşti.

Rectorul universităţii, Cornel Trandafir, a precizat că Adrian Dulugeac, care este prodecanul Facultăţii de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, nu a făcut parte din comisiile de licenţă din iulie 2012 vizate de ancheatatori şi nici din cele de anul trecut, dar lectorul universitar doctor Laura Harcan, prodecanul Facultăţii de Drept, a fost secretarul comisiei de licenţă la Drept în sesiunea iulie 2012.

Cornel Trandafir a mai spus că anchetatorii i-au cerut să precizeze care este statutul a 26 de tineri, respectiv dacă aceştia sunt studenţi sau absolvenţi şi dacă au susţinut licenţa în sesiunea din iulie 2012.

Rectorul a menţionat că, potrivit anchetatorilor, împotriva lui Adrian Dulugeac ar exista un dosar penal pentru fapte de corupţie, în urma unor reclamaţii.

“Au existat zvonuri potrivit cărora Universitatea Bioterra ar fi eliberat diplome false. Acest lucru este total neadevărat, întrucât la serviciul care răspunde de eliberarea acestor documente este o persoană foarte vigilentă, care în urmă cu trei ani a refuzat eliberarea unor diplome de licenţă după ce a descoperit opt diplome de bacalaureat false”, a mai spus rectorul.

În legătură cu posibilitatea ca unele cadre didactice să primească bani pentru ca anumiţi candidaţi să obţină note mai mari la licenţă, rectorul consideră că ar fi greu de dovedit o astfel de acuzaţie, mai ales că sistemul de licenţă este foarte bine pus la punct, dar şi pentru că evaluarea de la proba orală este la orice examen subiectivă.

“Totuşi, în cazul în care se va dovedi că acuzaţiile anchetatorilor sunt reale, cu certitudine vor fi luate măsurile prevăzute în lege, cadrele didactice care ar fi pretins sume de bani ar părăsi sistemul, iar examenul de licenţă, regândit”, a precizat rectorul Universităţii Bioterra. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.