Miki Spaga, achitat in dosarul “Armele de vanatoare”. Sentinta ICCJ este definitiva

Instanta de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a achitat, luni, pe senatorul UNPR Serban Mihailescu, fost PSD si cunoscut sub numele “Miki Spaga”, in dosarul de coruptie “Armele de vanatoare”, in care fusese condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare. Avocatii acestuia au declarat recurs la sentinta pronuntata in decembrie 2011. Procurorul de sedinta, reprezentantul DNA, a cerut insa majorarea pedepsei la 2 ani de inchisoare cu executare, dar judecatorii au constatat ca nu exista faptele pentru infractiunea de luare de foloase necuvenite. In plus, pentru infractiunea la regimul armelor au constatat ca nu exista unul din elementele constitutive ale faptei. Drept urmare, s-a dispus ridicarea sechestrului pe armele de vanatoare.

In decembrie 2011, instanta suprema l-a condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare pe Serban Mihailescu, in dosarul in care acesta este acuzat de fapte de coruptie in legatura cu primirea mai multor arme de vanatoare de la fostul sau consilier Fanel Pavalache.

Potrivit procurorilor, in perioada 12 aprilie 2002 – 30 mai 2002, detinand functia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu a primit de la Fanel Pavalache noua arme de vanatoare, in valoare totala de 264.000.000 lei vechi, dupa ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta in functia de consilier.

In perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost detinute, fara drept, de catre Mihailescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.

Serban Mihailescu a fost initial trimis in judecata in 10 mai 2006. In 14 aprilie 2008, prin decizie definitiva, ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului pentru indeplinirea procedurilor legate de procedura speciala de urmarire penala aplicabila ministrilor. In 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotararea nr. 8/2009, prin care cerea urmarirea penala a lui Serban Mihailescu.

La termenul de luni al procesului, Mihailescu a dat o declaratie in fata celor 5 magistrati in care predominant l-a discreditat pe denuntatorul Fanel Pavalache, punand la indoiala calitatea morala a acestuia. Printre altele, Serban Mihailescu le-a aratat judecatorilor ca a folosit in permanenta in regim exclusiv hotelier Vila nr. 5 din Snagov si ca nu a avut niciun fel de beneficiu in urma sederii sale la aceasta vila de protocol a statului.

Mihailescu a insistat ca nu a detinut niciodata cheile de la Vila 5 si ca, in alte randuri, a folosit si alte vile, precum 19 sau 10 din acelasi complex de vile de protocol, de asemenea in regim hotelier.

Potrivit procurorului insa, circumstantele nu trebuie sa fie atenuante in cazul lui Mihailescu, intrucat acesta s-a folosit de rangul inalt pe care-l detinea pentru a cere armele, cu titlu de folos necuvenit, de la denuntatorul Fanel Pavalache.

La borcanul cu miere

“Noi credem ca circumstantele nu trebuie sa fie atenuante. Inculpatul s-a folosit de rangul inalt si calitatea sa pentru a cere armele de la Pavalache, insa si bunul mers al activitatii Guvernului a fost perturbat in momentul in care persoane necunosute au intrat cu masina in curtea institutiei, pentru simplul motiv ca inculpatul dorea sa le vizioneze. Trebuie avut in vedere atitudinea procesuala a inculpatului pe parcursul urmaririi penale, cand acesta a incercat tergiversarea anchetei prin refuzul de luare la cunostinta a materialului de urmarire penala”, a explicat procurorul.

Tot procurorul a aratat ca o pedeapsa cu suspendare in cazul lui Mihailescu nu poate constitui un avertisment suficient de serios atat pentru acesta, cat si pentru alti viitori demnitari tentati sa cada in plasa ilicitului penal.

“O pedeapsa cu suspendare nu poate constitui un avertisment suficient de serios pentru inculpat. Pedeapsa trebuie sa fie exemplara, astfel cat sa-i poata inhiba pe cei care ajung in astfel de functii. Tocmai circumstantele personale, vazute ca atenuante, nu l-a oprit pe inculpat de la comiterea acestor fapte”, a conchis procurorul DNA.

In final, el a cerut celor 5 judecatori inlaturarea circumstantelor atenuante si condamnarea lui Serban Mihailescu la un an de inchisoare cu executare pentru fapta de primire de foloase necuvenite si la 2 ani de inchisoare cu executare pentru nerespectare regimului armelor si munitiilor, astfel incat fostul demnitar sa execute in regim de detentie pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de doi ani cu inchisoare.

Totodata, procurorul a cerut instantei obligarea lui Mihailescu la plata a 7.000 de lei catre stat, cheltuieli rezidate din urmarirea penala si cercetarea judecatoreasca.

Instanta a decis insa achitarea lui Serban Mihailescu, sentinta fiind definitiva. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.