UPDATE 2! Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, ridicat de procurorii DNA

Imediat după încheierea emisiunii economice de la B1 TV unde a participat până la ora 18.00, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost așteptat la ieșire de o mașină a DNA și dus la audieri, în calitate de suspect și nu de martor, deoarece n-ar mai fi fost nevoie să fie ridicat de procurori, ci doar citat telefonic să se prezinte singur.

La intrarea în sediul DNA, Darius Vâlcov nu le-a spus niciun cuvânt jurnaliștilor care l-au asaltat cu întrebări.

Alte două persoane, oameni de afaceri, sunt audiate în acet dosar, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE ora 23.00: Vâlcov a luat mită 2 milioane de euro, informează DNA.

UPDATE ora 19.40: Vâlcov a refuzat să dea vreo declarație până la sosirea avocatului său, Ion Panaitescu, fost procuror militar și șef al acestui Parchet.

Surse judiciare spun că dosarul în care Vâlcov este acuzat de fapte de corupție a fost deschis în septembrie 2014, pentru infracțiuni comise pe vremea când acesta era primar al orașului Slatina (până în iunie 2012).

Darius Vâlcov a fost propus în 27 august 2014 de premierul Victor Ponta să ocupe funcția de ministru al Finanțelor, după demisia lui Liviu Voinea, promovat vicepreședinte al BNR.

Amintim însă că președintele de atunci, Traian Băsescu, a refuzat să îl învestească în funcție pe Vâlcov îl lipsa premierului Ponta care a anunțat în ultima clipă că nu poate fi prezent la eveniment pe motiv că are alt program.

„Eu nu vreau să văd declaraţia lui Victor-Viorel Ponta în care spune: „Dar eu nici n-am fost (la învestirea lui Vâlcov – n.r.)”. Vreau să înţelegeţi foarte clar: nu este vorba de faptul că Darius Vâlcov ar fi urmărit penal, nu este vorba de aşa ceva şi nu vreau să se speculeze pe această temă. Dar sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar care au fost sesizate de diverse organe ale statului către parchete şi nu se ştie când începe sau dacă începe. Or, aici vroiam şi asumarea primului-ministru care ştia toate aceste probleme în aceeaşi măsură în care le ştiam şi eu, pentru că amândoi am fost egal informaţi”, a argumentat Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

În urma acesteia, Ponta a cerut amânarea jurământului de învestitură pentru a doua zi, când a și avut loc.

Acuzat de interlopul Bercea

Vâlcov apare și pe o listă a lui Bercea Mondial cu toți cei cărora le-ar fi dat bani, însă primarul Slatinei – pe atunci membru PDL – a negat vehement și chiar l-a denunțat la Poliție pe interlop.

Rămâne însă de notorietate cum Bercea a venit într-o ședință (sunt publice, astfel că poate participa oricine) a Consiliului local al municipiului Slatina și l-a acuzat pe Vâlcov că s-a mânjit cu bani de la el.

Pe de altă parte, Darius Vâlcov este singurul edil care a îndrăznit să-i demoleze lui Bercea Mondial construcțiile ridicate ilegal în Slatina.

Traseist de rang

Vâlcov a fost ales prima dată primar în anul 2004, din partea PD, însă după 12 ani a părăsit barca PDL când aceasta s-a scufundat în 2012  și a intrat în USL. A candidat din nou la alegerile locale din iunie ;i a fost ales cu brio primar, dar nu s-a mai mulțumit cu atât. A candidat și la parlamentarele din noiembrie același an, obținând funcția de senator PSD.

Acum, procurorii vor avea nevoie de încuviințarea Senatului dacă vor dori să ceară reținerea și arestarea lui Vâlcov, deoarece faptele de care va fi acuzat nu sunt comise în calitate de ministru – caz în care fără avizul senatorilor nici măcar nu s-ar putea începe urmărirea penală, așa cum au scăpat Vosganian și Borbely, care au primit NUP de la colegii lor parlamentari erijați în procurori.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.