Ministrul interimar al Educatiei: Am sesizat Inspectia Muncii in legatura cu angajarea lui Funeriu la Presedintie. Vom face plangere penala

Ministerul Educatiei a sesizat Inspectia Muncii in legatura cu angajarea fostului ministru Daniel Funeriu in functia de consilier la Administratia Prezidentiala, intrucat acesta nu are o diploma de bacalaureat echivalata in Romania si nu a echivalat studiile superioare, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop. El sustine ca impotriva actualului consilier prezidential va fi formulata o plangere penala, intrucat a emis un ordin de ministru in 2010 privind echivalarea unei diplome de doctorat a unui profesor, iar documentul nu se gaseste in arhiva Ministerului Educatiei.

“Din punct de vedere al studiilor medii, Daniel Funeriu nu are examenul si diploma de Bacalaureat, iar din punct de vedere al studiilor superioare, nu am gasit in arhiva Ministerului niciun document care sa arate echivalarea studiilor”, a anuntat Liviu Marian Pop.

Intrebat daca Daniel Funeriu nu ar fi avut nevoie de aceste documente si in calitate de ministru al Educatiei, el a raspuns: “In calitate de demnitar, nu ar fi avut nevoie de echivalarea acestor studii”. Liviu Marian Pop a sustinut ca asteapta, in acest caz, rezultatul Inspectiei Muncii.

De asemenea, ministrul interimar a anuntat ca, la nivelul Ministerului Educatiei, exista si o alta problema, in legatura cu un ordin din ministru din 2010, privind echivalarea unei diplome de doctorat a unui profesor, in cazul caruia se fac verificari, intrucat documentul nu se gaseste in arhiva ministerului. “Fapt pentru care astazi am declansat o ancheta. Vom formula o plangere penala impotriva lui Daniel Funeriu”, a precizat Pop.

Studiile lui Funeriu, recunoscute automat in Japonia, SUA si Germania

Daniel Funeriu a obtinut Bacalaureatul in anul 1989, la Lycee International des Pontonniers, din Strasbourg, Franta, dupa parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timisoara, sectia de chimie-biologie, si a clasei a XII-a la Lycee International des Pontonniers, scrie agentia de presa citata.

In anul 1995, Daniel Funeriu a obtinut, ca sef de promotie, masterul in chimie organica si supramoleculara la Universitatea “Louis Pasteur” din Strasbourg, iar in 1999 a devenit doctor in chimie al aceleiasi universitati, cu distinctia Magna cum Laude. Conducatorul sau de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Studiile ministrului Educatiei au fost recunoscute prin proceduri automate de recunoastere, in SUA, Japonia si Germania, unde acesta a ocupat succesiv posturi in institute si universitati.

La numirea sa in functia de ministru al Educatiei in toamna lui 2009, in Guvernul Boc (dupa demisia in bloc a tuturor ministrilor PSD, inclusiv a Ecaterinei Andronescu, care a detinut functia de ministru al educatiei timp de 9 luni), Daniel Funeriu ocupa functia de lider al grupului de cercetare de excelenta “Marie Curie” la Universitatea Tehnica din Munchen, fiind si investigator principal in cadrul International Graduate School of Science and Engineering.

In urma cu un an, Daniel Funeriu explica faptul ca nu si-a echivalat studiile pentru ca ar fi fost “nefiresc” ca din pozitia de ministru al Educatiei sa le ceara subordonatilor sa-i echivaleze studiile.

Scandal pe BAC

“Mi-am luat Bacalaureatul din prima sesiune, cu o nota suficient de mare pentru a fi selectat, in 1989, in vederea unei rute ce te duce la absolvirea unei Grande Ecoles”, declara in iulie 2011 Daniel Funeriu, dupa ce Antena 3 a prezentat un document care arata ca ministrul Educatiei de la acea vreme nu ar fi promovat examenul de Bacalaureat in Franta din prima incercare si ar fi trebuit sa sustina si un examen oral, din cauza unor note slabe obtinute la proba scrisa. Ulterior, s-a demonstrat ca documentul prezentat de jurnalisti era un fals.

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu ocupa, din 10 februarie a.c., functia de consilier prezidential, fiind adus de presedintele Traian Basescu in echipa sa imediat dupa depunerea mandatului de catre premierul Emil Boc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.