Ministrul pentru Dialog Social, în conflict de interese

Fostul lider de sindicat Liviu Marian Pop, fost ministru interimar al Educaţiei şi în prezent ministru delegat pentru Dialog Social, a fost reclamat Parchetului instanţei supreme de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Inspectorii ANI au constatat că, în calitate de ministru interimar al Educaţiei, a avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial. Pop a fost desemnat şef la Educaţie în 15 mai 2012, după două încercări nereuşite ale premierului Victor Ponta: Corina Dumitrescu şi Ioan Mang.

UPDATE 10 iulie 2013: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP), anunţă senatorului PSD Liviu Marian Pop, într-un comunicat.

“Mă bucur că, iată, după opt luni de aşteptări, s-a făcut dreptate. Procurorii au apreciat că în cazul meu nu a fost vorba de săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, motiv pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Decizia nu mai poate fi atacată de Agenţia Naţională de Integritate, fiind astfel irevocabil infirmate concluziile raportului de evaluare al ANI”, se mai arată în comunicatul senatorului PSD.  

În perioada 1 decembrie 2007 – 17 mai 2012, Liviu Pop a fost secretar general al FSLI, iar după numirea în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, el a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 prin care a modificat Ordinul comun nr. 4576/2011, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ. Ordinul fusese contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţământ, inclusiv de FSLI, iar instanţele de judecată s-au pronunţat în sensul menţinerii lui ca fiind temeinic şi legal.

Astfel, Pop a modificat un ordin bătut în cuie prin hotărâre judecătorească definitivă. De ce a ţinut el totuşi să facă această ilegalitate? Pentru că sindicatele se aflau în situaţia disperată că nu le mai plătea nimeni cotizaţia, iar Pop a obligat să se reţină din nou banii pe statele de plată.  

Ca şi în cazul altor miniştri prinşi cu ocaua mică, Pop invocă „o chestiune strict politică, în condiţiile în care eu candidez la Senat în Maramureş pe listele USL”. El ştia încă de la începutul lui iulie că a intrat în vizorul ANI, dar a insistat să candideze pentru a fi apărat de Parlament în faţa justiţiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.