Ministrul Rus, din nou cu Master Planul la Bruxelles. Ok-ul CE întârzie

Ministrul Ioan Rus s-a întâlnit ieri, la Bruxelles, cu colega de partid Corina Crețu (PSD), comisar european pentru Politici Regionale, în speranţa că îl va ajuta să obţină ok-ul experţilor Comisiei Europene (CE) pentru Master Planul General de Transport al României, după ce în martie nu i-a ieşit, fiind nevoit să opereze noi corecţii în document.

Ministrul Transporturilor precizează că întâlnirea de ieri a avut loc după ce, săptămâna trecută, o comisie din minister a avut cu reprezentanți ai Comisiei Europene “discuții tehnice legate de Master Plan”.

”Săptămâna trecută, colegii mei, specialiști de la minister, au discutat aici, la Bruxelles, cu specialiștii Comisiei Europene (CE) toate datele  Master Planului General de Transport (MPGT). Astăzi, avem un Master Plan General de Transport, un produs creat împreună cu specialiștii CE în urma unor consultări permanente, pe tot parcursul etapelor construcției acestui plan strategic de dezvoltare a infrastructurii românești. Este important pentru  România ca, după terminarea negocierilor cu CE, să treace imediat la implementarea MPGT”, declară Ioan Rus într-un comunicat remis redacţiei.

3 surse de finanţare

“De asemenea, în acest moment, România intenționează să folosească pentru proiectele din MPGT atât expertiza cât și banii  de la BEI și BERD în limita celor 7 miliarde euro aprobate de către guvernul român pentru dezvoltarea infrastructurii. Ideea triplei surse de finanțare pentru proiectele de infrastructură – fondurile europene, bugetul de stat și banii de la  BEI și BERD – idee inspirată din celebrul plan de investiții Juncker, sunt convins că va determina un coeficient de succes mult mai mare pentru implementarea MPGT”, adaugă el.

Ministrul Rus anunţă că va avea astăzi “o nouă întânire, cu doamna Violeta Bulc, Comisar European pentru Transporturi, în cadrul căreia vor fi abordate teme de actualitate ale politicii de transporturi de la nivelul Uniunii Europene și Master Planul General de Transport”.

Corecţii

După un an şi jumătate de întârziere, Guvernul Ponta a aprobat în 25 februarie a.c. Memorandumul privind Master Planul General de Transport, document ce aşteaptă acum să primească avizul Comisiei Europene, pentru a fi aprobat apoi prin lege de Parlamentul României.

Abia după aceea vor putea fi eliberate primele tranșe din banii europeni pentru investiţiile din infrastructură, fonduri aferente exercițiului financiar 2014-2020.

În 10 martie, Ioan Rus le-a prezentat Corinei Creţu şi experţilor europeni varianta finală a Master Planului, însă documentul nu a scăpat de corecții.

Reprezentanţii CE au cerut ca acestea să fie operate până în 9 aprilie, însă de atunci nu se mai ştie nimic, deşi au trecut două luni.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.