Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, în arest la domiciliu

După 5 luni petrecute în arestul Poliţiei Capitalei, Mircea Băsescu va fi judecat în arest la domiciliu, potrivit deciziei definitive de astăzi a Curţii de Apel Constanţa. Şi Marian Căpăţână, inculpat în acelaşi dosar, a fost plasat în arest la domiciliu. Cei doi se aflau după gratii începând din 20 iunie – Căpăţână la Penitenciarul Poarta Albă -, după ce familia interlopului Bercea Mondial a făcut publice înregistrări cu camera ascunsă, în care fratele preşedintelui Traian Băsescu îşi trafica influenţa.

Întâmplător sau nu, Mircea Băsescu a părăsit arestul Poliţiei cu o zi înainte de a împlini 61 de ani. El a fost dus la Constanţa cu maşina, de unul dintre avocaţii săi, fără a face vreo declaraţie presei. A ajuns acasă în jurul orei 18.30. Înainte de a fi reţinut de DNA Bucureşti, el venise cu maşina personală pe care a parcat-o lângă sediul Direcţiei.

De partea cealaltă, Căpăţână a părăsit penitenciarul în jurul irei 16.00, îndreptându-se către locuinţa sa din Bucureşti.

Cei doi sunt trimişi în judecată iar la primul termen pe fond, din 14 noiembrie, Căpăţână şi-a schimbat declaraţia: dacă până acum a susţinut că banii pe care i-a primit de la Bercea reprezentau un împrumut, acum a spus că i-a luat pentru Mircea Băsescu, ca acesta să-l scape de la închisoare pe interlop – condamnat la 9 ani şi 8 luni pentru tentativă de omor.

Potrivit procurorilor DNA, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lângă magistraţi să nu îl condamne la închisoare.

Cum Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Bercea junior i-ar fi dat lui Căpăţână încă 350.000 de euro, în acelaşi scop. Anchetatorii susţin că din suma totală de 600.000 de euro, Mircea Băsescu ar fi primit numai 250.000 de euro, iar restul banilor şi i-ar fi însuşit Căpăţână.

Ginerele lui Bercea rămâne după gratii

La Tribunalul Constanţa se judecă însă şi un alt dosar, instrumentat în urma unei plângeri făcute de Mircea Băsescu şi a prinderii în flagrant delict a membrilor familiei interlopului, care îl şantajau.

Concret, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin – concubinul Izaurei -, a fost trimis în judecată – în stare de arest preventiv din iunie a.c. -, pentru şantaj cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă, în timp ce Izaura şi fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost deferiţi justiţiei pentru şantaj cu circumstanţe agravante.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Bercea junior aflat în închisoare, pentru 3 infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă, iar mama lui, Fănica Anghel – şi ea în închisoare pentru mărturie mincinoasă -, a fost deferită justiţiei pentru şantaj.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.