Mircea Diaconu, audiat o oră la Parchet

Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii şi senator PNL rămas în funcţie în ciuda sentinţei instanţei supreme privind incompatibilitatea sa, a fost audiat, marţi, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul în care este urmărit penal pentru conflict de interese ca urmare a încheierii unor contracte cu soţia sa, în calitate de director de teatru. Diaconu a stat la Parchet aproximativ o oră, el declarând presei la ieşire că procurorii nu urmăresc vreun prejudiciu, ci doar conflictul de interese.

Mircea Diaconu a fost reclamat procurorilor de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care, cercetând incompatibilitatea actorului pe vremea când a deţinut simultan funcţiile de senator şi de director de teatru, a descoperit că actorul se află în conflict de interese. Din poziţia de director al Teatrului Nottara, acesta a promovat-o pe soţia sa, Diana Lupescu, în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, “în mod direct un folos material pentru soţia sa”.

Procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu şi au extins cercetările, după ce au constatat că inculpatul şi-a ajutat soţia să primească mai multe contracte la teatru. Anchetatorii Parchetului instanţei supreme susţin că, după o primă audiere a lui Diaconu, au obţinut “mai multe elemente de fapt care servesc la constatarea existenţei infracţiunii pentru care s-a început urmărirea penală, dar şi a existenţei altor infracţiuni de conflict de interese”.

“Astfel, în calitatea sa de director al unui teatru din Bucureşti, a facilitat încheierea unor contracte (de drepturi intelectuale, de drepturi de autor – scenografie, de drepturi conexe) între instituţia pe care o conducea şi regizorul Diana Maria Diaconu (actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, n.r.), soţia sa”, afirmă procurorii.

În 18 iunie, Diaconu a luat la cunoştinţă de extinderea cercetărilor în cazul său. A doua zi, el şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Culturii – la o lună şi jumătate după ce a fost numit în funcţie, deşi premierul Victor Ponta ştia că acesta are probleme cu justiţia.

În aşteptarea sentinţei Curţii Constituţionale

Însă demisia nu a fost generată de începerea urmăririi penale în cazul conflictului de interese, ci pentru că judecătorii ICCJ au dat sentinţa într-un alt dosar, prin care a fost declarat incompatibil.

Mircea Diaconu ar fi trebuit revocat imediat din funcţia de senator, întrucât, potrivit legii, el nu mai are dreptul să deţină o funcţie publică timp de 3 ani. Însă, de 4 luni, Senatul a tot amânat momentul – timp în care Diaconu şi-a încasat leafa de circa 10.000 lei/lună. În octombrie, plenul Senatului a luat o decizie uluitoare: a votat că Diaconu poate rămâne senator.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) asupra faptului că Senatul refuză să pună în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi şi va pronunţa un verdict în 21 noiembrie.

Între timp, Mircea Diaconu a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat de senator – recunoscând, implicit, sentinţa ICCJ prin care i se interzice să mai deţină timp de 3 ani o funcţie de demnitate publică. Însă nu demisionează din Senat, pentru că, dacă îşi duce la bun sfârşit mandatul, va beneficia toată viaţa de privilegiul de a primi pensia de senator.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.