Mircea Diaconu, judecat la Curtea de Apel pentru 5 fapte de conflict de interese

Faptul că Mircea Diaconu nu mai este senator a determinat mutarea dosarului său, în care este acuzat de procurorii Parchetului General de 5 fapte de conflict de interese, de la  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Curtea de Apel Bucureşti. Amintim că fostul ministru al Culturii, nevoit să renunţe la post după nici două luni, deoarece instanţa supremă a confirmat decizia de incompatibilitate emisă împotriva lui de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), a fost trimis în judecată în noiembrie 2012, de procurorii PICCJ, tot la sesizarea ANI.  În calitate de director al Teatrului Nottara, el i-a dat 4 contracte soţiei sale, din care acestea a câştigat foloase materiale de 29.112 lei. Suma nu este imensă, dar încălcarea legii s-a produs în mod repetat, iar pedeapsa este cu închisoare. În plus, Diaconu a fost şeful comisiei care a angajat-o pe soţia sa, actriţa Diana Lupescu, pe post de regizor artistic. 

Astfel în urma anchetei, procurorii au constatat că Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului ‘C.I. Nottara’, a participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soţia sa a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Tot în calitate de director al teatrului, Mircea Diaconu a participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor 3 spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la această instituţie publică de cultură (după ce, anterior, aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie), i-a acordat calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a soţiei sale, act administrativ în baza căruia acesta a realizat un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.