Mircea Diaconu, trimis în judecată pentru 5 fapte de conflict de interese

Parchetul General l-a trimis în judecată pe Mircea Diaconu pentru 5 fapte de conflict de interese, informează, vineri Ministerul Public. Fostul senator PNL găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu scapă, astfel, de justiţie, dovedind că în singurul său mandat de parlamentar a săvârşit mai multe infracţiuni decât alţi în 4. El a ajuns până la Curtea Constituţională cu cazul său de incompatibilitate, după ce Senatul a refuzat să pună în executare sentinţa ICCJ privind revocarea sa din funcţia de senator.

“Inculpatul Mircea Diaconu (senator în Parlamentul României), în calitate de director al Teatrului «C.I. Nottara», a participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soţia sa a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta, precizează Ministerul Public.

Tot în calitate de director al teatrului, Diaconu a participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor 3 spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor. În baza acestor contracte, familia Diaconu a realizat în mod direct un folos material.

De asemenea, în 13 august 2007, Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul Nottara, concurs pe care l-a câştigat soţia, Diana Lupescu – singurul concurent, de altfel.

Anterior, el aprobase şi tematica de concurs şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie.

Diaconu i-a acordat soţiei calificative maxime, apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ în baza căruia el a realizat un folos material direct, concretizat în creşterea salarială aferentă.

Potrivit probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, prin cele 5 contracte acordate de către Diaconu, a fost realizat un folos material pentru soţia sa în cuantum total de 29.112 lei, precizează Ministerul Public.

Diaconu: „Procurorul a chemat aproape tot teatrul la declaraţii, le-a crescut tensiunea tuturor”

Mircea Diaconu susţine că procurorul Şelaru, pe care îl acuză că „un an de zile a luat salariu ca să cerceteze cum i-am scăzut salariul soţiei mele” l-a anunţat în urmă cu două săptămâni că va fi trimis în judecată pentru conflict de interese, dar că nu a găsit un prejudiciu în cazul său.

“Parchetul, prin procurorul numit domnul Şelaru – un mare profesionist – un an de zile a luat salariu ca să cerceteze cum i-am scăzut salariul soţiei mele cu 3 milioane pe lună din 1.700. A chemat aproape tot teatrul la declaraţii, le-a crescut tensiunea tuturor, săracii de ei – mi-am cerut scuze -, după care mi-a zis acum vreo două săptămâni: «Nu am găsit niciun prejudiciu, dnul Diaconu, dar vă trimitem în judecată». «Foarte bine, am zis, treaba dumneavoastră»”, a declarat Diaconu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.