UPDATE! Mircea Sandu şi Mitică Dragomir, trimişi în judecată de DNA

Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), şi Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii profesioniste de Fotbal (LPF) şi vicepreşedinte FRF, au fost trimişi în judecată, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova. Ei sunt acuzaţi de “abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi sustragere de sub sechestru precum şi a persoanelor juridice fără scop patrimonial”. Cei doi vor rămâne în continuare în funcţii, iar dosarul se va soluţiona de către o instanţă a Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti. 

Au fost deferite justiţiei şi Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi sustragere de sub sechestru.

UPDATE: În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Sandu, Dragomir şi ale LPF, până la concurenţa sumei de 53 milioane euro, prin ordonanţa nr. 316/P/2011 din 3 aprilie 2012. Pe latură civilă, SC Fotbal Club “U” Craiova SA s-a constituit parte civilă cu suma de 50 milioane euro.

Potrivit rechizitoriului anchetatorilor, în 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club U Craiova SA, pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.

“Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, inculpaţii Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai FRF, respectiv ai LPF, şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF. Convingerea membrilor CEx s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic şi pe susţinerile celor doi reprezentanţii ai FRF, respectiv LPF. La baza acuzaţiilor formulate împotriva SC Fotbal Club U Craiova SA au stat o serie de acţiuni civile intentate de club fostului antrenor şi manager, acţiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federaţiei, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpaţi drept încălcare gravă a statutului”, precizează DNA, într-un comunicat.

Deşi măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a FRF, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011.

“Ulterior, la data de 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a Clubului U Craiova, a fost adoptată cu ”un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp”.

Concret, urmare a deciziei de excludere a Fotbal Club U Craiova SA din FRF, contractele civile dintre aceasta şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar jucătorii au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora.

Iar toate acestea, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului”, susţin procurorii.

Totodată, în 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale clubului şi totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15, 8 milioane lei.

Suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

“Având în vedere că membrii Comitetului Executiv al FRF, alţii decât inculpaţii Sandu şi Dragomir, prezenţi la şedinţa din 20 iulie 2011 şi-au exercitat votul referitor la excluderea clubului numai ca urmare a exercitării influenţei şi autorităţii de către aceştia, fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză referitor la conţinutul a ceea ce s-a susţinut că este o abatere disciplinară gravă, faţă de aceştia (zece persoane fizice) s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală”, mai spune DNA. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.