UPDATE! Mitrea nu scapă de dosarul de corupţie

Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie privind lucrările în valoare de peste 5 miliarde lei vechi executate la casa mamei sale. Primul termen al procesului ce se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a fost stabilit pentru 15 noiembrie. Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent deputat, Miron Mitrea a fost trimis în judecată de DNA în 5 martie 2009, sub acuzaţiile de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

UPDATE 10 ianuarie 2014: Avocaţii lui Mitrea cer din nou retrimiterea dosarului la DNA, pentru refacerea cazului.

UPDATE 15 noiembrie: La primul termen al procesului, Mitrea le-a cerut judecătorilor amânarea dosarului, pe motiv că nu şi-a angajat încă un avocat. ÎCCJ a stabilit următorul termen pentru 13 decembrie.

Dosarul lui Mitrea a fost înregistrat la instanţa supremă în 25 octombrie şi primise, iniţial, termen pentru 4 martie 2014, dar la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), acesta a fost devansat cu aproape 4 luni.

Alături de Miron Mitrea vor fi judecaţi fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu – acuzată de dare de mită, folosirea, cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţilor – şi fostul arhitect şef al Primăriei Voluntari, Nicolae Popescu – acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.

Dosar retrimis după 2 ani la DNA, pentru “încălcarea dreptului la apărare” în timpul anchetei

Cei trei au mai fost trimişi în judecată în această cauză în 5 martie 2009, iar după aproape 2 ani, în 31 ianuarie 2011, un complet de 3 judecători al ÎCCJ a apreciat că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului Mitrea dreptul la apărare şi a decis să trimită dosarul la DNA, pentru refacerea actului de sesizare.

Sentinţa a fost contestată atunci de DNA, la Completul de 5 judecători al ÎCCJ, care a stabilit însă, cu 2 voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa şi Ionuţ Matei) şi 3 “pentru” (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată şi Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar în 16 octombrie l-au chemat să semneze documentele înainte de a fi trimise în instanţă.

Rechizitoriu

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 5.200.000.000 de lei vechi (520.000 de lei noi), reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

“Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii îl mai acuză pe Mitrea că, în 2006, l-ar fi determinat pe Nicolae Popescu, arhitect al oraşului Voluntari la acea dată, să falsifice autorizaţia de construire nr. 58/20.04.2001, emisă de Primăria Voluntari pentru construcţia aceluiaşi imobil.

“Înscrisul falsificat i-a fost încredinţat ulterior inculpatului Miron Tudor Mitrea, care l-a folosit în faţa organele de urmărire penală, în cursul cercetărilor efectuate în prezenta cauză, astfel încât să fie înlăturată răspunderea penală cu privire la infracţiunea de corupţie reţinută în sarcina sa”, au mai notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii o acuză pe Irina Paula Jianu că în perioada 2001-2006 i-ar fi determinat pe administratorii şi pe unii angajaţi ai celor patru firme să nu înregistreze în contabilitate sau să facă înregistrări inexacte, pentru a ascunde cheltuielile pentru executarea lucrărilor de construcţie şi amenajare făcute la imobilul mamei lui Mitrea. De asemenea, Jianu i-ar fi determinat să falsifice documente contabile (situaţii de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanţe de încasare, dispoziţii de încasare şi facturi fiscale) şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.

“La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date inculpatului Miron Tudor Mitrea, inculpata Irina Paula Jianu a dat dispoziţie administratorilor SC Vertcon SA şi SC Conimpuls SA să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice”, susţin procurorii.

În schimbul bunurilor primite, Miron Mitrea, în perioada executării lucrărilor, a numit-o, promovat-o şi menţinut-o pe Irina Paula Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi inspector general de stat în cadrul ISC, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.