Motivarea arestării lui Oprescu: Banii au fost mită, nu împrumut. Există înregistrări

Sorin Oprescu a primit cei 25.000 euro de la directorul Administraţiei cimitirelor, Bogdan Popa, cu titlul de mită și nu ca “împrumut”, așa cum a susținut primarul “în mod cu totul neconvingător” în fața instanței, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul București, pronunţată în 7 septembrie.

Tribunalul a dat publicității astăzi motivarea sentinţei prin care primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat pentru luare de mită.

Edilul şi avocaţii săi au făcut contestaţie iar aceasta se judecă luni, 14 septembrie, la Curtea de Apel Bucureşti. Până atunci, Oprescu, aflat după gratii, nu a demisionat din funcţie.

“Este, de asemenea, de necontestat faptul că inculpatul O.S.M. (Oprescu Sorin – n.r.) și-a însușit această sumă de bani primită de la denunțătorul…, sens în care există la dosarul cauzei. (…) De altfel, audiat în fața judecătorului de drepturi și libertăți, inculpatul O.S.M. nu a contestat acest fapt. Totodată, probele administrate în cursul urmăririi penale, conturează teza potrivit căreia, inculpatul O.S.M. a primit de la P.B.C. suma de 25.000 euro cu titlu de mită și nu cu titlu de ‘împrumut’, așa cum a susținut inculpatul în mod cu totul neconvingător, în fața judecătorului”, se arată în motivare.

“(…) inculpatul O.S.M. a cunoscut proveniența ilicită a sumei de 25.000 euro, pe care a primit-o de la denunțătorul…, cu titlu de contraechivalent al prestației sale, aceea de a asigura stabilitatea funcției publice deținute de…, prin încălcarea obligațiilor ce îi reveneau în calitate de primar al municipiului București”, se mai arată în motivarea sentinţei.

Jucătorul Tribunalului Bucureşti precizează că procurorii DNA au ca probe interceptări ale convorbirilor telefonice, înregistrări video și audio, precum şi fotografi şi localizare prin mijloace tehnice.

“Situația de fapt rezultă din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză, respectiv a declarațiilor martorilor denunțători și cea a suspectului… cu rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică autorizate și puse în aplicare în cauză, administrate ca mijloace de probă (convorbiri telefonice, supraveghere audio, video și prin fotografiere, precum și localizarea prin mijloace tehnice), în conformitate cu prevederile art. 138 și urm. din C.pr.pen., cu documentele puse la dispoziție de denunțători cu privire la contractele derulate, cu procesele-verbale întocmite în cauză, în special cele de efectuare a perchezițiilor și cele de înseriere a bancnotelor, dar și cu declarația martorei…”, se arată în motivare.

La dosar există o înregistrare a dialogului purtat de Sorin Oprescu cu persoana care i-a adus banii.

“Că inculpatul cunoștea proveniența ilicită a sumei de bani primită rezultă în mod clar din conținutul dialogului purtat cu…, în locuința sa, când imediat după remiterea banilor spunându-i-se… Întrebat cu privire la acest aspect, inculpatul O.S.M. (Oprescu Sorin — n.r.) a declarat în fața judecătorului că nu a auzit particula…, întrucât la acel moment îl conducea spre ieșire pe… Explicația dată de inculpat nu poate fi credibilă având în vedere că informația primită de la denunțător… nu este deloc amplă, iar fraza este extrem de scurtă, pentru a putea fi asimilată în întregime, cu foarte multă ușurință. În plus, din procesul-verbal încheiat cu acea ocazie, rezultă că P.B.C. (Popa Bogdan – n.r.) a rostit această frază în timp ce îi înmâna inculpatului O.S.M… în care se afla suma de bani, iar răspunsul inculpatului ‘…’ a sosit cu promptitudine”, se mai arată în document.

Un alt motiv pentru care Sorin Oprescu a fost arestat preventiv este că acesta ar putea influența ancheta procurorilor DNA dacă ar fi lăsat în libertate.

“În speță, natura infracțiunii care se presupune că a fost săvârșită de către inculpat, respectiv o infracțiune de corupție, modul în care acesta a acționat (descoperind existența unui director de instituție publică din subordinea sa, care a creat un grup de persoane cărora le atribuie contracte în contraprestația încasării unor sume mari de bani drept mită, în loc să sancționeze acest comportament, a decis că ar fi în interesul său să intre în activitatea infracțională, asigurându-și astfel un venit suplimentar, în mod ilicit), reacția societății la asemenea fapte, prin care o persoana publică, deținătoare a celei de-a doua funcții elective ca număr de voturi în România primește mită, prin intermediul directorului unei instituții publice din subordinea sa, conturează un grad ridicat de pericol social, măsura arestării preventive fiind singura măsura aptă să asigure la acest moment buna desfășurare a procesului penal”, se arată în motivare.

Mai mult, judecătorul de drepturi și libertăți reține că „există indicii în sensul că buna desfășurare a procesului penal ar fi afectată în situația în care s-ar dispune față de Sorin Oprescu oricare dintre măsurile preventive prevăzute de art. 202 alin.4 lit.b-d Cpp, având în vedere că este posibil ca acesta să influențeze ancheta, în special prin prisma calității pe care o deține, aceea de primar al municipiului București”.

De altfel, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că Oprescu avea dosar deschis din primăvară, în urma plângerilor depuse de două persoane fizice, astfel că a fost numai o chestiune de timp până ca primarul să fie prins cu mita.

Pe 7 septembrie, magistrații Tribunalului București au admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu, însă decizia nu este definitivă.

În aceeaşi zi de 7 septembrie, acoliţii primarului general au fost arestaţi şi ei, 5 în arestul Poliţiei Capitalei şi 2 plasaţi în arest preventiv.

Astfel, au fost arestaţi preventiv:

– Cristian Stanca zis „Grenadă”, fostul şofer al lui Sorin Oprescu

– Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei

– Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, director general şi, respectiv, directorul adjunct al Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti” de la Mogoşoaia

– Claudiu Bengalici, patronul Delta Construct.

Plasaţi în arest la domiciliu:

– Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU)

– Romeo Albu.

Aceştia doi au colaborat cu anchetatorii în acest dosar. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.