UPDATE 2! Năstase iese din puşcărie după 7 luni şi jumătate, prin decizia Tribunalului Ilfov

Condamnat în 6 ianuarie a.c. la 4 ani de închisoare în dosarul Zambaccian, perioadă căreia i s-au adăugat 6 luni pentru că l-a prins când era eliberat condiţionat după o altă condamnare pentru corupţie, Adrian Năstase a scăpat astăzi, prin decizia Tribunalului Ilfov, cu numai 7 luni şi jumătate de ispăşire a pedepsei.

Din totalul de 4 ani şi 6 luni el a stat după gratii chiar mai puţin decât din condamnarea de 2 ani primită în 2012 în dosarul Trofeul Calităţii, când a stat 9 luni.

Adus fără cătuşe din penitenciar în faţa instanţei, fostul premier PSD, care şi-a lăsat barbă, a avut o atitudine arogantă faţă de procurorul DNA şi a afişat siguranţă în faţa jurnaliştilor, dându-le întâlnire “diseară”.

UPDATE 17.10: Adrian Năstase a ieşit pe poarta închisorii şi a susţinut o scurtă conferinţă de presă, în care a spus că este nevoie de alegeri anticipate anul viitor, pentru un Parlament solid, care să aprobe următoarele: o amnistie fiscală, o lege a graţierii şi modificarea legii electorale astfel încât candidaţii să fie votaţi din nou pe liste şi nu uninominal.

“Am diverse idei extravagante pe care nu ştiu dacă o să vi le spun, pentru că în ultimii 10 ani aţi dus-o foarte bine fără mine”, şi-a început el discursul, după care a enunerat cele de mai sus.

În subsidiar, Năstase a atacat Guvernul, pe Ponta şi Parlamentul, pentru că au avut majoritate de 70% şi nu au operat modificările în legislaţie care l-ar fi salvat de la puşcărie şi, implicit, pe baronii PSD care fac acum cărare la DNA şi cărora le dă el o speranţă. 

UPDATE ora 17.50: Prima reacţie din partea unui politician la aflarea veştii a fost a premierului Victor Ponta, care a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu familia Năstase şi a scris: “Mă bucur fff mult că Adrian Năstase va fi în seara aceasta alături de familia sa!”.

Năstase va părăsi celula abia peste o oră (aproximativ 19.00), după ce vor fi îndeplinite toate formalităţile, la Penitenciarul Jilava, de la primirea deciziei instanţei.

Judecătoria Sectorului 4 a decis acum o lună, după 556 de zile petrecute de condamnat după gratii, că Adrian Năstase poate fi eliberat din închisoare, în baza unui raport favorabil deţinutului, întocmit de o comisie a Penitenciarului Jilava.

În document se evidenţiază că acesta s-a comportat exemplar, a scris două cărţi şi a participat la mai multe activităţi cultural-educative alături de ceilalţi deţinuţi.

DNA a contestat sentinţa la instanţa superioară – Tribunalul Ilfov -, de pe raza de domiciliu a deţinutului.

Fără cătuşe

Astăzi, Năstase a fost adus la tribunal cu duba Poliţiei, la ora 11.20, iar deţinutul nu avea cătuşe la mâini, aşa cum prevede procedura. Peste o oră, la finalul şedinţei de judecată, condamnatul a fost urcat din nou în dubă şi dus la închisoare, unde a aşteptat sentinţa definitivă.

„Sper să ne auzim diseară”, le-a spus el, zâmbind sigur pe sine, jurnaliştilor prezenţi la tribunal.

Fiul său, Andrei Năstase, şi-a exprimat şi el speranţa ca „familia să se reîntregească imediat ce instanţa se va pronunţa”, “sper să mergem acasă, mama ne aşteaptă”.

Întrebat dacă tatăl său regretă faptele comise, el a răspuns: „Aţi văzut în sală şi poziţia tatălui meu, care a spus că argumentele DNA sunt întotdeauna acelaşi, şi la eliberarea condiţionată de prima dată. Eu cred că toate condiţiile sunt îndeplinite, pt că nimeni, în afară de el care a stat acolo, nu poate interpreta mai bine comportamentul său petrecut acolo. (…) Prin blog a fost un mod de comunicare – cenzurat, de foarte multe ori de familie, dar anumite trebuie spuse şi sunt corecte. Tatăl meu este un luptător”.

Procuror DNA: Condamnatul nu a înţeles consecinţele faptelor sale

Procurorul DNA a cerut o nouă evaluare psihologică a deţinutului – care i-a fost respinsă de instanţă -, solicitând, totodată, reţinerea acestuia după gratii, arătând că Adrian Năstase nu a înţeles consecinţele faptelor de corupţie comise, continuând să susţină că este o victimă politică.

De asemenea, procurorul a depus la dosar copii ale unor articole de pe blogul lui Năstase – în care acesta critică DNA şi justiţia, în general -, admise de instanţă.

Lector la deţinuţi

Referitor la activităţile educative desfăşurate de condamnat în închisoare, reprezentantul DNA a spus că Năstase a participat la ele doar în calitate de lector, astfel că, practic, el le-a „predat” deţinuţilor şi nu s-a plasat pe picior de egalitate cu ei, pentru a se considera reeducat.

Deoarece are vârsta de peste 60 de ani, fostul premier PSD scapă eliberat condiţionat, prin decizie a instanţei, după ispăşirea unei treimi din pedeapsă. Când au aprobat Codul Penal, parlamentarii au avut grijă – pentru orice eventualitate – să nu stabilească limita de vârstă la 65 de ani, ca la pensionari.

Arogant cu reprezentantul DNA

Atitudinea lui Năstase a confirmat pe deplin spusele reprezentantului DNA: el l-a asigurat pe acesta, în faţa instanţei, că nu va candida la alegerile prezidenţiale şi, în acest fel, nu va putea repeta faptele pentru care a fost acuzat în dosarul „Trofeul Calităţii”.

“În cauză este vorba de executarea pedepsei şi nu înţeleg de ce procurorii DNA trebuie să participe şi la faza eliberării condiţionate, în cauză nu se discută despre ce am făcut în copilărie”, a spus el.

Condamnatul a mai arătat că, din concluziile comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava, rezultă că a avut o conduită impecabilă în timpul detenţiei, că a fost şi cursant la dezbateri, nu doar lector sau formator, cum a spus procurorul DNA.

Fostul premier PSD a spus, privindu-l de sus pe procuror, că nu a cerut graţiere, ci şi-a executat pedeapsa şi a respectat “legile cetăţii”.

Timp de 5 ani, Adrian Năstase nu mai are voie să candideze sau să fie numit în nicio funcţie publică. El este terminat politic doar din acest punct de vedere, şi nu pentru că românii nu l-ar mai vota dacă acesta ar candida, spre exemplu, în Parlamentul României în următoarea perioadă. 

Magda SEVERIN

Sursă foto: Facebook Adrian Năstase

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.