Nazare promite bani europeni constructorilor

Ministerul Transporturilor si-a propus, pentru acest an, sa primeasca de la Comisia Europeana rambursari de peste un miliard de euro, a anuntat, luni, ministrul Alexandru Nazare, la intalnirea cu reprezentantii firmelor de constructii si consultanta, care au contracte cu companiile din subordinea MTI. El i-a avertizat insa pe constructori ca va veni personal pe santiere sa vada cum lucreaza si ca va aplica sanctiuni in caz de nereguli.

“Foarte multe din proiectele pe care dumneavoastra lucrati sunt finantate din fonduri europene, iar aici tinta pe anul acesta este sa avem rambursari de la Comisia Europeana de peste un miliard de euro. Aceasta presupune ca dumneavoastra lucrati, facturile sunt certificate la timp de consultanti, iar noi, la randul nostru, avem ce transmite Comisiei Europene, astfel incat banii sa se intoarca in bugetul de stat. Ma astept ca circuitul de plata pe relatia constructor-consultanti-companii-autoritate de management-ACP sa nu aiba defectiuni”, a aratat Nazare, potrivit unui comunicat al MTI.

Amenintari cu controale pe santier

Ministrul Transporturilor a atentionat firmele de constructii si de consultanta ca MTI va mobiliza si in acest an toate resursele necesare pentru ca implementarea tuturor contractelor sa fie atent monitorizata. “Voi avea si intalniri separate pe proiecte, pentru a discuta problemele specifice, avand in vedere ca sunteti astazi prezente peste 150 de firme, fiecare cu problemele si nemultumirile ei. Asteptati-va oricand sa vin pe santiere pentru a vedea cum se lucreaza, nu va bazati ca aceste vizite vor fi neaparat facute publice dinainte. Relatia noastra trebuie sa se bazeze pe un parteneriat corect in care fiecare parte isi respecta angajamentele si fiecare parte este sanctionata atunci cand greseste”, a adaugat Alexandru Nazare.

La intalnirea de la sediul MTI au participat si reprezentanti diplomatici ai Austriei, Belgiei, Republicii Cehe, Danemarcei, Frantei, Germaniei, Greciei, Israelului, Italiei, Japoniei, Marii Britanii, Olandei, Portugaliei, Statelor Unite ale Americii, Spaniei si Ungariei.

POS-Transporturi, de 5,7 mld euro

Programul Operational Sectorial-Transporturi 2007-2013 are o valoare totala de 5,7 miliarde de euro, din care 4,6 miliarde euro reprezinta finantarea europeana nerambursabila. Potrivit fostului ministru al transporturilor, Anca Boagiu, in 2011 s-au contractat 1,8 miliarde euro prin POST, in timp ce in perioada 2007-2010 contractarea s-a ridicat la 1,7 miliarde euro. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.