UPDATE! Necolaiciuc, achitat pentru deturnarea de fonduri la CFR

Fostul director al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost achitat, marți, de Judecătoria Sectorului 1, într-un dosar în care a fost deferit justiţiei pentru deturnare de fonduri. El a fugit din ţară şi a fost extrădat din SUA în 2011, având pe rol mai multe dosare. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus pe 12 mai 2011 trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, în cel de-al patrulea dosar, în care este acuzat alături de Viorica Olăeru, fost director al Direcției Economice în cadrul CNCFR în perioada 26 noiembrie 2001 – 10 octombrie 2003.

UPDATE 17 octombrie: Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pe Necolaiciuc şi la 3 ani de închisoare cu executare pe Olăeru, dispunând şi recuperarea a 8,5 milioane de lei de la ei.

În sarcina celor doi, procurorii au reținut infracțiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

În cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un contract de finanțare pentru realizarea ‘Proiectului de reconstrucție pentru eliminarea efectelor inundațiilor’, pentru reconstruirea infrastructurii afectate de inundațiile din 2000 și din anii anteriori.

Finanțarea s-a acordat pentru lucrări de reconstrucție și/consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Însă cei doi inculpaţi și-au încălcat atribuțiile de serviciu și, ignorând clauzele contractului de împrumut, au utilizat  peste 8,6 milioane lei (aproximativ 2.755.000 euro) în alte scopuri.

“Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăți comerciale fiind achitate, în mod preferențial, bunuri și servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiționat, salopete din doc, covoare PVC, calendare și agende, etc.”, susțin procurorii.

Achitat şi directorul economic

Însă instanţa Judecătoriei Sectorului 1 a decis să îi achite pe cei doi. “Dispune achitarea inculpatului Necolaiciuc Mihai pentru săvârșirea infracțiunii de utilizare a creditului garantat din fonduri publice în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordat în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (…). Revocă măsura obligării de a nu părăsi localitatea București luată față de inculpatul Necolaiciuc Mihai”, se arată în minuta deciziei.

Alături de Necolaiciuc a mai fost achitată Viorica Olăeru pentru săvârșirea infracțiunii de utilizare a creditului garantat din fonduri publice în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordat în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

“Stabilește onorariul expertului contabil desemnat în cauză la suma totală de 5.000 lei (din care suma de 2.000 lei a fost plătită cu titlu de onorariu provizoriu) care se va achita din fondurile Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești. (…) Cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunțare”, se mai arată în decizie.

Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile.

Fuga din ţară

La cererea procurorilor anticorupție, în cursul anului 2009, Judecătoria Sectorului 1 București a emis mandate de arestare preventivă și de urmărire internațională pe numele inculpatului Necolaiciuc.

În 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritățile judiciare din SUA și, după derularea procedurilor de extrădare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extrădarea acestuia în România.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.