Nelu Iordache, trimis în judecată pentru 7 infracţiuni, toate în formă continuată

Nelu Iordache, administrator al SC ROMSTRADE SRL, aflat în arest preventiv începând din 2 decembrie 2012, a fost trimis în judecată, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care şi fraudarea fondurilor europene. Concret, el şi-a achitat datoriile firmelor pe care le deţinea, utilizând banii europeni obţinuţi de Ministerul Transporturilor pentru segmentul de autostradă Nădlac-Arad. De asemenea, Iordache şi-a fentat asociaţii şi a fraudat şi BCR-ul, care se constituie parte civilă în dosar, alături de CNADNR, de firmele Monteadriano Engenharia E Construcao SA şi Donrep Construct SA, precum şi de Romstrade SRL, prin lichidatorul judiciar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Iată faptele – toate în formă continuată – de care îl acuză DNA:

  • schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, cu consecinţe deosebit de grave (61 de acte materiale)
  • utilizarea cu rea-credinţă a creditului societăţii (3 acte materiale)
  • delapidare cu consecinţe deosebit de grave (136 acte materiale)
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată (20 acte materiale de instigare şi 7 de autorat)
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată (35 de acte materiale din care 20 de acte materiale de autorat şi 15 acte materiale de instigare)
  • 2 infracţiuni de spălare de bani
  • 2 infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că inculpatul Iordache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de peste 31,5 milioane lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac-Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanţată 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Şi-a achitat datoriile cu bani europeni

“SC Romstrade SRL era societate lider al Asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL ce a încheiat contractul cu CNADNR SA. Suma de 31.519.960 lei încasată de la CNADNR SA a fost utilizată în realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar. Concret, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi în alte scopuri”, susţin procurorii.

Banii au fost folosiţi pentru achitarea a unor datorii de peste 9, 7 milioane lei ale societăţilor în care inculpatul era direct interesat, între care o companie de transport aerian, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.

În acest sens, inculpatul i-a determinat pe unii salariaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel încât să reiasă că plăţile erau aferente lucrărilor la autostrada Nădlac-Arad.

Fals în documente

De asemenea, s-a constatat retragerea în numerar a sumei de aproape 9,9 milioane lei cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele SC Romstrade SRL.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate a retragerilor, inculpatul Iordache a semnat personal 7 dintre aceste contracte iar în ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, el i-a instigat pe unii angajaţi ai firmei să falsifice documente justificative.

Banii au fost folosiţi şi pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante totalizând peste 2 milioane lei aferente unui contract de credit, dar şi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construire a unui complex în comună.

Facturi pentru operaţiuni fictive

“Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor, şi anume avansul încasat de la CNDNR SA şi pentru a-i folosi în interes propriu şi al societăţilor în care era interesat, Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe bază de facturi ce atestau operaţiuni fictive, prin anumite firme. Apoi banii s-au întors cu explicaţia ‘plată eronată’ sau ‘plată nedatorată’ în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii. Suma ce a făcut obiectul operaţiunilor de spălare a banilor este de 25.000.000 lei. Consecinţa directă a schimbării de către firmă a destinaţiei fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac – Arad o constituie nerealizarea proiectului şi suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană”, mai arată DNA.

Şi-a fentat asociaţii

Cu referire la activităţile care au premers adjudecarea contractului, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, pentru îndeplini condiţiile de participare la licitaţia organizată de CNADNR SA, societatea avea nevoie de susţinerea celor doi asociaţi – firma Monteadriano şi SC Donrep Construct SRL.

În acest scop, Nelu Iordache i-a indus în eroare pe reprezentanţii celor două societăţi cu privire la modalitatea în care a asigurat finanţarea proiectului, ascunzându-le faptul că a încheiat un contract de finanţare cu BCR şi a cesionat toate veniturile asocierii, fără acordul lor.

“Astfel, sumele cuvenite nu au mai fost virate în conturile asociaţilor. Pentru a justifica acest lucru, inculpatul s-a prevalat de secretul bancar şi a invocat presupusul refuz al BCR de a le efectua plăţi în lipsa unor scrisori de garanţie emise în formatul şi condiţiile stabilite de bancă despre care susţinea că le respingea toate scrisorile de garanţie. Pentru realizarea lucrărilor contractate, inculpatul Iordache, în calitate de administrator al SC Romstrade SRL, a semnat cu BCR un contract de facilitate de credit în baza căruia s-a obligat să direcţioneze toate încasările rezultate din contractele atribuite în urma licitaţiei privind proiectul Coridorul IV – Tronsonul Nădlac – Arad prin conturile deschise la BCR şi să cedeze în favoarea băncii toate drepturile de încasare ce provin din contragaranţiile emise de către partenerii de asociere. Pentru a obţine încheierea acestui contract, inculpatul, prin utilizarea unor documente false, i-a indus în eroare pe reprezentanţii BCR SA cu privire la faptul că este împuternicit de ‘Membrii AGA’ să semneze cu banca contractul de creditare”, precizează DNA.

Fraudarea BCR

Fraudarea BCR s-a realizat prin prezentarea la plată a unor facturi şi centralizatoare de plată fictive, a unor contracte de vânzare-cumpărare terenuri cu semnături false, a unor hotărâri ale Adunării Generale a Asociaţilor cu semnături falsificate, prin utilizarea frauduloasă a facilităţii de creditare pe documente de livrare.

“Astfel, pentru a obţine acordarea facilităţii de credit pe documente de livrare, inculpatul Iordache i-a indus în eroare reprezentanţii BCR, declarând în fals că are un titlu valabil asupra creanţei rezultată dintr-o factură emisă către CNADNR SA, toate acestea în condiţiile în care cunoştea că factura nu a fost aprobată de CNADNR SA şi a fost returnată către SC Romstrade SRL. Mai mult, pentru ca BCR să nu procedeze conform contractului la suspendarea plăţilor şi calcularea de penalităţi contractuale, firma a prezentat la BCR o adresă falsificată din cuprinsul căreia rezultă că factura respectivă este înregistrată la CNADNR SA împreună cu situaţia de lucrări confirmată, iar plata acesteia se va efectua până la data de 31.12.2011”, au constatat procurorii anticorupţie.

De asemenea, în perioada iunie 2011 – noiembrie 2012, în calitate de administrator, Nelu Iordache şi-a însuşit în mod nelegal suma de aproximativ 80 milioane lei, semnând pentru crearea unei aparenţe de legalitate, personal sau prin împuternicit, un număr de 136 de dispoziţii de plată potrivit cărora ridicările de numerar constituie avans pentru achiziţia de terenuri.

DNA menţionează că o parte din aceşti bani, şi anume aproximativ 9,9 milioane lei, proveneau din avansul obţinut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrăzii Nădlac-Arad.

Cine se constituie parte civilă

CNADNR SA se constituie parte civilă în cauză cu suma de 1.113.180.217,03 lei, reprezentând corecţii, garanţie de bună execuţie şi penalităţi calculate pentru valoarea avansului nerecuperat (555.972 lei).

Banca Comercială Română SA se constituie parte civilă în cauză cu suma de 69.298.785,36 lei (15,75 milioane euro), reprezentând prejudiciu ca urmare a încheierii şi derulării contractului de facilitate de credit pentru finanţare investiţii în infrastructură.

Firma Monteadriano Engenharia E Construcao SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.512.611,65 lei.

SC Donrep Construct SA se constituie parte civilă în cauză, urmând să precizeze cuantumul despăgubirilor solicitate în faţa instanţei de judecată.

SC Romstrade SRL, prin lichidatorul judiciar, se constituie parte civilă în cauză, urmând să precizeze în faţa instanţei de judecată cuantumul prejudiciului cauzat de inculpat prin săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi utilizarea cu rea-credinţă a creditului societăţii.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au indisponibilizat terenuri aparţinând inculpatului în valoare de 7.873.486 lei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.