Niculae-InterAgro, urmărit penal cu soţie, amantă şi fiică: le-a înstrăinat din averea pe care o avea sub sechestru

Cel mai bogat român, miliardarul Ioan Niculae, patron al grupului InterAgro, este acum urmărit penal de DIICOT şi pentru sustragere de bunuri de milioane de euro puse sub sechestru de procurori asupra averii sale, în Dosarul „Romgaz – InterAgro”. Alături de el sunt cercetate pentru această faptă fiica şi fosta soţie, precum şi directoarea „imperiului” său agricol, despre care tabloidele scriu că îi este amantă. Toţi patru sunt acuzaţi de sustragere de sub sechestru şi spălare de bani, iar afaceristul, şi pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.

Ioan Niculae şi cele trei doamne au venit astăzi la sediul DIICOT Bucureşti, la audiere. Omul de afaceri  a dat explicaţii timp de peste 4 ore despre modul cum a înstrăinat către apropiaţi şi familie o parte din avere chiar în perioada în care bunurile sale erau puse sub sechestru.

Din clădirea DIICOT au ieşit mai întâi fosta lui soţie, Domniţa Niculae, şi fiica acestuia, Adina Niculae, iar la scurt timp au apărut Ioan Niculae şi Nicoleta Toncea.

Potrivit anchetatorilor, „regele gazului subvenționat” a înstrăinat către cele 3 femei mai multe active puse sub sechestru de anchetatori în data de 8 iunie 2012 pentru a recupera prejudiciul de aproximativ 130 milioane de euro produs în urma contractelor preferenţiale încheiate între firmele sale şi compania de stat Romgaz.

Astfel, ancheta în Dosarul „Romgaz – InterAgro”, în care miliardarul este cercetat pentru subminarea economiei naţionale, alături de foştii miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, a fost extinsă cu noi acuzaţii în cazul miliardarului cunoscut vreme de mulţi ani drept „cel mai bogat român”.

Şi pe averea lui Videanu a fost pus sechestru asigurător. În schimb, Varujan a scăpat cu averea intactă şi fără dosar penal, după ce colegii din Senat au votat în 7 octombrie 2013 împotriva cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale asupra lui.

Ajutor de la Cadastru

Potrivit anchetatorilor, Ioan Niculae a sustras de sub sechestru mai multe bunuri, „angrenând în această activitate infracţională atât membri ai familiei sale ori persoane cu care se află în relaţii de prietenie, cât şi funcţionari din cadrul Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI)”. Astfel, pentru a „salva” măcar o parte din avere, Niculae a instigat funcţionari din OCPI să întârzie punerea în executare a Ordonanţei din 8 iunie 2012 prin care s-a dispus sechestrul. „Operaţiunile de înregistrare în registrele aferente nu au fost efectuate ori au fost efectuate cu mare întârziere, după ce suspectul Ioan Niculae a finalizat acţiunile de vânzare/cesionare a bunurilor legal sechestrate”, arată DIICOT. Procurorii au arătat că omul de afaceri, alături de fosta sa soţie, a vândut un întreg „conac” de aproape 2.000 de metri pătraţi situat în Bucureşti, către fiica lor, Adina Niculae, în 22 iunie 2012, la câteva zile după instituirea sechestrului, la preţul de 1,3 milioane de euro. Tot soţii Niculae ar fi vândut în 19 iunie 2012 domeniul din Zimnicea, cu o clădire de 662 de metri pătraţi şi teren de 6.000 mp, cu preţul de un milion de lei, Nicoletei Toncea, printr-o persoană mandatată să semneze contractul de vânzare-cumpărare.

Sechestru extins

DIICOT mai precizează că, joi, după audieri, procurorii au emis ordonanţe de punere sub sechestru asigurător a mai multor bunuri ale lui Ioan Niculae, Domniţa Niculae, Adina Niculae şi Nicoleta Toncea, printre acestea regăsindu-se inclusiv cele sustrase de sub sechestru. Anchetatorii mai spun că Ioan Niculae şi-a înstrăinat fără drept părţile sociale deţinute la SC InterAgro SRL, SC Intercereal SRL, SC Pensiunea Artemis SRL, SC Donau Fish SRL şi SC InterAgro SA. Părţile sociale de la InterAgro SA au fost vândute către Adina Niculae, iar celelalte, către Nicoleta Toncea, deşi măsura sechestrului fusese comunicată oficial firmelor în cauză încă din 13 iunie 2012, susţin procurorii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.