Nicuşor Constantinescu a fost reţinut de Poliţia din Turcia

Baronul PSD Nicuşor Constantinescu a fost reţinut de autorităţile din Turcia, după ce Ministerul român de Justiţie a transmis documentele privind aducerea lui în ţară pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat, anunţă agenţiile de ştiri, citând surse judiciare. Acum, el se află la o secție de poliție şi va fi dus astăzi în fața unei instanțe din Turcia, pentru extrădare, în baza mandatului de urmărire internaţională, urmânc să fie preluat apoi de poliţiştii români.

“Interpol Ankara nu a fost informat oficial de Poliția din Istanbul și, de aceea, nu ne-a informat. După ce le-am semnalat noi informațiile din presă au verificat și se pare că ar fi fost reținut ieri de Poliția Istanbul. Oficial nu a venit nimic, doar telefonic”, au precizat oficialii IGPR.

Președintele suspendat al CJ Constanța refuză din iunie să revină în ţară, după ce DNA i-a permis în martie să părăsească România pentru o perioadă determinată. El a anunţat că a suferit o intervenție chirurgicală în SUA, dar documentele transmise instanţei nu demonstrează acest lucru.

De altfel, pe Internet au apărut două filmuleţe în care „operatul” fuma la o terasă din New York, se plimba pe stradă şi făcea cumpărături într-un supermarket.

Două mandate de arestare

Pe numele lui Nicuşor Constantinescu au fost emise în această vară două mandate de arestare preventivă, de către instanțele din România, după ce nu s-a mai întors în țară la data stabilită de procurorii DNA.

DNA a cerut extrădarea baronului PSD de Constanţa încă de la începutul lunii iulie, când IGPR l-a dat în urmărire internaţională prin INTERPOL.

în 7 august, Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, arestarea preventivă a baronului PSD de Constanţa.

În 12 august, Nicuşor Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Constanţa.

În 4 septembrie, şi Tribunalul Constanţa a hotărât, la solicitarea DNA, arestarea preventivă a baronului PSD de Constanţa,  într-un al doilea dosar, în care acesta este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar din Constanţa.

Cazanciuc: Ştim unde se află

În 5 septembrie, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara: “Evident că ştim unde se află Nicuşor Constantinescu”.

În 26 septembrie, aflat într-o vizită oficială la New York, premierul Victor Ponta a declarat că Nicuşor Constantinescu nu se ascunde de justiţie, dar că legea SUA e diferită.

La 1 octombrie, baronului PSD de Constanţa i-a expirat viza de 6 luni pentru SUA şi, cel mai probabil, aceasta nu i-a mai fost prelungită. Acum câteva zile au apărut informaţii în presă că el se află în Turcia.

3 dosare de corupţie

Nicușor Constantinescu este cercetat în 3 dosare – în unul dintre ele fiind trimis în judecată din 25 aprilie, pentru 6 fapte de corupţie în formă continuată -, pentru 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite, respectiv pentru 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu obținerea de foloase necuvenite.

Alături de Constantinescu a fost trimis în judecată Adrian George Gâmbuțeanu, director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, pentru 3 infracțiuni de abuz în serviciu.

În rechizitoriu, procurorii arată că Gâmbuțeanu, cu sprijinul lui Constantinescu, a refuzat în mod repetat să pună la dispoziția Curții de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 și 2013.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.