Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată în al 6-lea dosar

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanţa, într-un al şaselea dosar, de data aceasta pentru abuz în serviciu în formă continuată în legătură cu achiziționarea unui elicopter folosit la operațiuni de salvare. 

În 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră, CJ Constanța, prin Nicușor Constantinescu, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria).

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 29 martie 2013, Nicușor Constantinescu a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, contractul de achiziție publică având ca obiect “Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, “Servicii de transport ocazional” și “Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”.

Baronul PSD de Constanţa a încălcat prevederile stabilite în caietul de sarcini, respectiv faptul că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv, spun anchetatorii.

“În 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, Constantinescu a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului”, au menţionat anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.